Structuur talks: Aranka van der Voorden

Aranka van der Voorden

Op Hashtag Lifegoals deel ik al mijn structuur tips en productivity hacks. Maar er is geen ‘one size fits all’ zo-breng-je-structuur-aan. Zelf vind ik het fantastisch om de tips & ervaringen van andere ondernemers te horen. Daarom interview ik regelmatig een ondernemer over zijn of haar ideeën als het gaat om structuur. Die kennis deel ik natuurlijk graag met jou! First up: Aranka van der Voorden.

Aranka van der Voorden en ik kennen elkaar al jaren. Ik ben bij haar in 2014 begonnen als manusje-van-alles en sindsdien heb ik meegeholpen haar 3(!) bedrijven op te bouwen: Jogha, Fitgirlcode en Pretty Ambitious. Ze is een beetje mijn Mister Miyagi; ze heeft mij alles geleerd over het ondernemen, waarna ik mijn eigen business ben gestart. Waar ik ontzettend gestructureerd ben, is zij een chaotisch creatief brein waar elke dag 100 nieuwe business ideeën uitstromen. Super interessant dus om haar kijk op structuur te ontdekken! We werken nog steeds samen, dus tijdens een zeldzaam moment wanneer we met z’n tweeën op kantoor zijn, pakte ik mijn kans om wat vragen te stellen.

Hoe ben je begonnen met ondernemen? 

“Ik heb in het verleden verschillende marketing en sales banen gehad. Bij de laatste job die ik had bij een start-up, werd ik aangestoken door het ondernemersvirus. Eigenlijk heb ik dat ergens altijd al gehad, ik was altijd bezig met projecten. Zo heb ik ooit zelf sieraden gemaakt en verkocht en ben ik een blog voor petite vrouwen in Nederland begonnen. Alleen zijn de meeste vrouwen hier 1.70m of langer, haha. Toen ik 26 was, dacht ik “als ik het nu niet doe, dan doe ik het nooit”. Ik had geen hypotheek die ik moest betalen, geen kind om voor te zorgen; ik had eigenlijk weinig tot geen verplichtingen. Toen heb ik in 2014 Jogha opgezet, een fashionable sportkledingmerk voor vrouwen. Daaruit kwam al snel health community Fitgirlcode rollen en na een paar jaar op hoog tempo ondernemen, was het tijd voor mijn coaching business Pretty Ambitious.”

Zou je jezelf als gestructureerd omschrijven? En waarom? 

“Haha, nee. Ik ben nogal impulsief en ad hoc. Ik ben een hele snelle denker, wat heel fijn werkt, omdat ik daardoor veel voor elkaar krijg. Maar voor structuur is het niet handig. Want je slaat dan nogal eens wat stapjes over. Mijn brein denkt van nature gewoon niet in structuur. Ik kan regelmatig bij een idee achteraan beginnen en dan zie ik wel waar het heen gaat.”

Pretty Productive planner ondernemers
De Pretty Productive Planner die Aranka en ik samen ontwikkeld hebben

Als je alles nu opnieuw mocht doen, wat zou je dan anders doen als het gaat om structuur?

“Allereerst zou ik de waarde van structuur inzien, dat zie ik nu pas. Ik zou beginnen met minder projecten oppakken, zodat je gestructureerder kan werken. Als je veel dingen tegelijk doet, schiet structuur er als eerste bij in. Je hebt dan zo veel te doen dat je je niet kunt focussen op het bouwen van een solide basis, daar heb je dan simpelweg geen tijd voor. Als ik alles opnieuw mocht doen, zou ik focussen op één ding, zodat ik dat goed neer kan zetten. En ik zou sneller van handelingen die vaker verricht moeten worden een systeem maken. Dat scheelt onwijs veel tijd en fouten.”

Terwijl Aranka en ik praten, hebben we tussendoor lunch besteld om op kantoor te laten bezorgen. Aranka’s telefoon gaat, het is de bezorger: hij staat bij Aranka’s huis voor de deur. Shit, het verkeerde adres ingevuld! We liggen in een deuk. Gelukkig is het niet ver weg en kan hij naar ons komen. Aranka: “Dit bewijst maar weer dat ik soms te snel denk”.

Hoe belangrijk is structuur voor jou?

“Heel erg belangrijk! Vooral omdat ik nogal veel dingen veroorzaak. Dat zorgt ervoor dat dingen snel chaotisch worden. Ik verlies het overzicht vaak doordat ik veel ideeën heb of nieuwe strategieën bedenk. Structuur zorgt ervoor dat ik realistische planningen kan maken en ook daadwerkelijk dingen afmaak.”

Hoe zorg je voor structuur in je dagelijks leven?

“Vooral door mij te omringen met mensen die structuur hebben. Thuis is er bijvoorbeeld een duidelijke rolverdeling. Ik doe de dingen waar ik goed in ben en dat is niet per se opruimen. 😉 Ik ben wel goed in de verzorgende rol. Zaken uitzoeken en regelen bijvoorbeeld. Nu met mijn zoontjes hebben we een soort eigen ecosysteem gecreëerd. We hebben een duidelijke dagindeling waarbij ik er eerst voor zorg dat mijn oudste helemaal klaar is en de deur uit kan. Mijn vriend brengt hem dan weg naar de opvang of onze ouders. Daarna ga ik pas mezelf klaarmaken voor de dag. ‘s Ochtends doen we door deze verdeling lekker rustig aan en is er geen stress.”

Wat is jouw grootste structuur tip voor andere ondernemers?

“Zorg ervoor dat de basis van je bedrijf goed staat, dat het loopt. Alles wat elke maand blijft terugkomen (zoals de administratie bijvoorbeeld), dat moet zo automatisch mogelijk gaan. Daar moet je niet telkens over na hoeven denken, want dat doe je als ondernemer al heel veel. Je moet niet elke keer het wiel opnieuw willen uitvinden. Door de basis goed neer te zetten, heb je veel meer tijd om creatieve ideeën uit te werken!”

Volg Aranka van der Voorden via haar Instagram account @aranka.world of voor business tips, blogs en cursussen op @prettyambitious_com.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer lezen? Dit vind je waarschijnlijk ook interessant:

Shelley Barendregt

Shelley Barendregt

Ik ben Shelley Barendregt en ik word ontzettend blij van structuur en systemen. Mijn mailbox zal nooit 500 ongelezen e-mails bevatten en mijn laptop is netjes geordend in mapjes en categorieën. Regelmatig help ik vriendinnen en collega’s met dingen zoals hun inboxen opschonen of hun kledingkasten ordenen. Structuur, organisatie, discipline – that’s my thing!

meer over mij

Ontvang wekelijks tips om tijd te besparen en laat mij je helpen om meer structuur in je leven aan te brengen!

Populaire posts

Bedankt voor je inschrijving

Je ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging in je inbox.