Hoe harder we groeiden en hoe meer klanten we kregen, hoe ernstiger ons tekort aan iets anders werd: tijd

Dat is de reden waarom ik nu experts help om 8-20 uur per week te besparen in hun business door efficiënte workflows, zodat jij meer tijd hebt voor het groeien van je omzet, ook kan werken áán je bedrijf en meer vrije tijd hebt waarin je ook écht vrij bent. Inmiddels heb ik al meer dan 1000 ondernemers geholpen om dit te bereiken. 

In 2014 begon ik met werken bij een ondernemer met een start-up van een dag oud. Daar deed ik letterlijk van alles: van het binnenhalen van en samenwerken met adverteerders tot het uitzoeken van kartonnen doosjes om onze producten in te versturen en later zelfs het aannemen en sturen van het gehele team. Met mijn marketing studie als achtergrond was ik veel bezig met de marketing en sales, maar zoals in elk beginnend bedrijf vaak het geval is, had iedereen meerdere (of zeg maar gerust heel veel) petten op. Het was roeien met de riemen die we hadden, dus met een beperkte hoeveelheid tijd, geld en uren.

Dat ging ons goed af; het bedrijf groeide als kool en binnen twee jaar waren er zelfs nóg twee bedrijven uit de eerste voortgevloeid. Onze ambitie was grenzeloos, ideeën waren er in overvloed en alle bedrijven groeiden mee. De omzet en het aantal klanten stegen explosief. Maar veel verder kwamen we niet als we niet iets zouden doen aan ons tijd probleem.. 

Het bedrijf groeide harder dan we aankonden.

Hashtag Lifegoals Shelley Barendregt

We liepen over van de ideeën en ambities, maar hadden simpelweg de tijd niet om alles uit te voeren. De dagelijkse taken en alles draaiende houden nam alle uren in beslag. Hoe harder we groeiden, hoe meer het tekort aan tijd duidelijk werd. Eindstand: de to do lijst wordt vooral heul erg lang, maar ‘m volledig afvinken konden we elke dag wel vergeten. Laat staan als er iemand met vakantie ging..

Met vakantie gaan vond ik persoonlijk sowieso een ding worden. Hoe drukker het werd, hoe meer onmisbaar ik me voelde. Ik ging toch zeker geen vakantie nemen en niets doen terwijl er zó veel werk lag te wachten en het hele team zich uit de naad werkte… Dat voelde gewoon niet goed. Dus werkte ik maar door en door en door. 

Langzaamaan verloor ik steeds meer plezier in mijn dagen en mijn werk. Het voelde alsof het nooit genoeg was, omdat er altijd nog wel iets te doen was. Normaal gesproken werd ik super enthousiast van nieuwe ideeën die er waren en kon ik niet wachten om ermee aan de slag te gaan. Inmiddels kon ik bij nieuwe plannen alleen maar denken “nóg meer om te doen, hoe gaan we dat voor elkaar krijgen..”. Er was zelfs een avond dat ik terugkwam van een cursus waar 101 ideeën uitkwamen en ik half huilend op de bank zat omdat ik geen idee had hoe we dat óók nog moesten doen naast al het dagelijkse werk.

Voor alles is een oplossing

De groei van het bedrijf stagneerde. De omzet bleef op hetzelfde niveau hangen, omdat we dagelijks alleen alle ‘moetjes’ afvinkten en er geen tijd was om ook áán het bedrijf te werken en nieuwe plannen uit te voeren. Waar we jarenlang met lichtsnelheid groeiden, kwamen we nu tot stilstand.

Ik herinner me nog goed dat we onze ‘5 voor 12’-meeting hadden met het team. Er moest echt iets gaan veranderen, dit zouden we niet lang meer volhouden. In energie niet, maar ook in de teruglopende omzet niet. We besloten there and then dat het anders aangepakt moest worden.

We hadden een keuze te maken. Een keuze heb je namelijk altijd.

1) Accepteren dat dit nou eenmaal is hoe het is en hopen dat het binnenkort rustiger wordt, zodat we dan weer verder kunnen groeien. En anders genoegen nemen met wat er is. 

2) Weigeren om te geloven dat dit alles is wat we konden bereiken en zoeken naar de oplossing waardoor we meer konden doen in de tijd die we hadden. 

Mijn moeder heeft mij twee motto’s met de paplepel ingegoten: voor alles is een oplossing, en je hebt altijd een keuze.

Zij is de meest loyale werknemer die je je maar kan voorstellen. Ze werkt al 50 jaar(!) bij dezelfde werkgever. Een halve eeuw! Hoewel ze het daar erg naar haar zin heeft gehad, had ze eigenlijk graag willen doorleren, maar dat was vroeger niet zo gewoon. Misschien had ze het later nog kunnen doen, maar ja, de perfecte timing komt nooit voorbij… Er was gewoon nooit een top moment voor zo’n grote stap en verandering. En het was ook niet dat ze haar baan niet leuk vond, dus bleef ze waar ze was.

Nu heeft mijn moeder een ontzettend rijk en mooi leven, don’t get me wrong. Maar juist omdat zij niet alles heeft kunnen doen waar ze van droomde, heeft ze mij altijd 100% aangemoedigd om alles te proberen wat ik in mijn hoofd (en hart) haalde. Alles, maar dan ook álles uit het leven te halen. 

Dus alleen maar elke dag de moetjes afvinken en niet je ultieme droomleven creëren, dat gaat er bij mij gewoon niet in. Dat druist in tegen alles waar ik voor sta. Je leeft maar één keer, waarom zou je er niet ALLES uithalen wat erin zit?! Dus we wisten dat er iets moest veranderen, en snel ook. 

Tijd besparen ondernemer hoe

Toen we het probleem onder ogen zagen en er iets aan deden, veranderde alles. We kregen het met de nodige aanpassingen voor elkaar om zoveel tijd te besparen dat we dubbel zoveel omzet draaiden in de helft van de tijd. We konden onze creatieve, ambitieuze ideeën weer op poten zetten. Plots konden er mensen op vakantie zonder tig keer geappt te worden of ze ‘heel even’ konden uitleggen hoe zus en zo werkte. Stagiaires werden ingewerkt in één middag in plaats van drie weken.

Het bedrijf liep weer als een geoliede machine, in plaats van een piepend en krakend uit-z’n-voegen-groeiend ding. Een aantal jaar later is één van de bedrijven zelfs verkocht; wij waren niet meer nodig, het liep uit zichzelf en kon door anyone gerund worden omdat er zo’n sterke fundering stond. 

Ook in mijn huidige business zorg ik er altijd voor alles zo efficiënt mogelijk wordt gedaan en dat ik met vakantie kan zonder dat mijn bedrijf daaronder lijdt. Ik automatiseer wat er niet handmatig gedaan hoeft te worden en ben mega kritisch wat wel en niet (veel) tijd mag kosten. Inmiddels heb ik meer dan 1000 ondernemers geholpen om op die manier ook 8 tot 20 uur te besparen per week, waaronder Rachel van Sas (De Huismuts), Aranka van der Voorden (Pretty Ambitious), Deisy Amelsbeek en nog veel meer.

Meer structuur in bedrijf ondernemer

Hoe we dubbel zoveel deden in de helft van de tijd

Na het volgen van een growth hacking cursus nam ik de lead om samen met het team alle workflows door te lopen om ze efficiënter en slimmer te maken. I’m not gonna lie, dat deden we niet in een ochtend. Het was flink wat werk en niet iedereen was helemaal overtuigd. Ze hadden het al zo druk, moesten ze nu ook nog eens hun werk in processen gieten?

Maar als we de omzet en het bedrijf wilde laten groeien, moesten we beter gebruik gaan maken van onze tijd en energie. Cutten in de processen wat niet absoluut noodzakelijk was. Alles binnen het bedrijf wat vaker dan één keer werd gedaan, moest in een heldere workflow gegoten worden, een systeem wat iedereen kan volgen. 

We moesten ervoor zorgen dat de berg met handmatige taken die dagelijks werden gedaan geautomatiseerd werden of zo min mogelijk tijd kosten. En wat werd ik daar onwijs gelukkig van – dit was mijn grootste ‘spring cleaning’ ooit. 🙂 Mij krijg je niet blijer!

Ineens vielen alle puzzelstukjes op hun plek en wist ik het.

Ik sprak toen al veel andere ondernemers en ik zag ze verzuipen in het werk. Genoegen nemen met waar hun bedrijf nu is gekomen terwijl ze nog veel meer ideeën en dromen ervoor hebben, maar geen tijd om het uit te voeren. Hun leven is niet helemaal hun ideale scenario, maar ze houden van het werk dat ze doen en het wordt ooit wel rustiger en dán kunnen ze weer aan hun bedrijf werken. Toch? Maar dat magische moment dat het ineens rustiger is.. Dat komt niet vanzelf.

Als we ervaringen uitwisselden, hoorde ik heel vaak: “kun je mij niet iets van jouw structuur geven, dan zou ik zoooveel gedaan krijgen”. Hun to do lijstjes overstromen met taken en hun hoofd met ideeën, maar er is altijd hetzelfde obstakel: te weinig tijd. 

Ik zag het resultaat van het efficiënter maken van de workflows en dat we alles op zo’n manier konden inrichten dat er meer dan genoeg tijd was voor het uitvoeren van nieuwe ideeën terwijl de dagelijkse taken ook werden gedaan. En wat dat deed voor onze groei en geluk. 

Plotseling vielen alle puzzelstukjes op hun plek: dít is wat ik elke dag wil doen! Ik wil nog veel meer ondernemers helpen om meer dan genoeg tijd te hebben om hun droomleven te kunnen leiden. Om alles te kunnen doen wat ze willen! Om ook hun #LIFEGOALS te bereiken. 😉 

Shelley Barendregt

Als je blijft doen wat je deed, dan krijg je wat je al kreeg. Voor meer tijd moet je iets veranderen.

Daarom ontstond in 2018 Hashtag Lifegoals. Ik heb inmiddels al meer dan duizend ondernemers geholpen om hun bedrijf en workflows zo efficiënt te maken dat ze weer meer dan genoeg tijd hebben om ook áán hun bedrijf te werken en de omzet te groeien. Zonder dat ze zichzelf in tien stukken moeten delen om de boel draaiende te houden. En zonder dat ze genoegen moeten nemen met een situatie waarin ze niet alles uit hun leven halen. Voor alles is een oplossing. 

Je hoeft niet te blijven waar je bent. Je hebt altijd de keuze om er wat aan te doen. Maar dan moet je wel andere keuzes gaan maken, anders komt er ook geen ander resultaat en blijf je uitgeput, overwerkt en onvoldaan. 

“If you don’t like where you are, move. You’re not a tree.”

Wat je moet weten over mij

Als Rotterdamse heb ik een echte ‘niet lullen maar poetsen’ mentaliteit: als jij een andere situatie wil creëren, dan moet je daar actie voor ondernemen. Het gebeurt niet vanzelf, hoe lang je ook wacht of het uitstelt. 

Daarnaast ben ik vrij koppig (understatement van het jaar 😜) en ben ik ook nog eens opgevoed met het motto “voor alles is een oplossing”, dus ik weiger om te geloven dat iets NIET mogelijk is. Overal is een mouw aan te passen, er is altijd een manier, linksom of rechtsom. 

Als je mij goed zou kennen, dan zou je weten dat…

… Ik enorm ongeduldig kan zijn als ik moet wachten op resultaten. Ik wil er actief iets aan doen en de handen uit de mouwen steken. Stil zitten en wachten is niet mijn forté 🙂

… Ik gelukkig wel een ijzersterk doorzettingsvermogen heb. Ik heb ooit eens 1,5 jaar gedaan over het breien van mijn eerste kussenhoes (iets wat je in een week af zou kunnen hebben). Iedereen verklaarde me voor gek, maar ik moést en zou dat ding afkrijgen. Het is niet bepaald het mooiste kussentje wat er is, maar staat nog steeds te shinen op mijn bank ter herinnering dat ik niet op heb gegeven.

… Je me altijd mag wakker maken voor kaas en wijn (het liefst zelfs in die combinatie). Welke kaas? Laat ik het zo zeggen: ik heb er nog geen gevonden die ik niet lust. 😉 Jup, zelfs de blauwe stinkkazen. The stinkier the better! Mijn favo wijn is een pinot noir, een rioja of een primitivo.

.. Ik nooit nee zal zeggen tegen taart. Kan altijd wel een reden vinden waarom we het zouden moeten eten. Live life to the fullest 😉

… Ik altijd streef naar het allerbeste resultaat behalen. Op school wilde ik altijd al de hoogste cijfers halen en heb ik nooit een dag gespijbeld. What can I say, ik hou van regels en structuur.. 🙂 Of zoals Monica van Friends het zou zeggen: “Rules are good! Rules help control the fun!” 😜 

… Ik een super sociale introvert ben (en dat levert de nodige uitdagingen op). Ik geniet er enorm van om erop uit te zijn met vrienden of familie, of nieuwe mensen te leren kennen, maar ik laad pas echt op als ik lekker thuis ontspan. 

Tijd besparen tips ondernemer

Loopt je planning alweer uit omdat je deze pagina gelezen hebt?

Laten we er direct actie op ondernemen om dat te veranderen. Ontvang mijn gratis exclusieve podcast met 5 stappen om als drukke ondernemer structureel meer tijd te hebben voor je creatieve en omzet-verhogende plannen, terwijl je minder werkt.