De 3 grootste valkuilen bij het plannen van projecten

Project plannen

Onlangs had ik met een van mijn klanten een sessie om projecten te plannen. Waar zij, net als veel ondernemers, zich enorm overwhelmed voelde door alles wat gedaan moet worden en deadlines steeds verder vooruit schoof, vind ik dit één van de leukste dingen om te doen. Dat komt vooral vanwege de realisaties die ze tijdens de sessie krijgen: we willen starten met idee A, maar ook alvast wat doen voor B en C kan ook niet ontbreken. In de vervolgfase zijn we daar eigenlijk nog druk mee bezig maar dan is het écht tijd voor D en daarna komen E en F er ook bij. In zo’n sessie breek ik het met ze op in kleinere stukken. Dus niet ‘online cursus maken’ als één taak, maar ‘inhoud voorbereiden’, ‘inhoud maken’, ‘salespage voorbereiden’, ‘promotie doen’, etc. Het plannen van projecten verloopt in fases. Om te voorkomen dat je helemaal overwhelmed raakt, is het belangrijk om jezelf bewust te zijn van een aantal valkuilen.

De 3 grootste valkuilen bij het plannen van projecten

1. Het is vaak meer werk dan je dacht

Deel je taken op. Stap voor stap. Dat lijkt misschien onlogisch, omdat er veel moet gebeuren. Uiteindelijk geeft het juist rust en voel je je ‘in control’. Hiermee voorkom je dat je jezelf over de kop moet werken door alles in één grote taak te proppen. Want naast je project heb je misschien nog 10 andere ideeën die je wil realiseren, want je bent overal enthousiast over. Logisch, je bent gek op de plannen die je voor je business hebt.

Als je ze allemaal opbreekt in kleinere stukken en concreet bij elke stap ziet wat je dan moet doen, zie je al gauw in je planning wanneer er té veel staat.

Uitstelgedrag ondernemer

2. Niet plannen

Je denkt dat je nog zeëen van tijd hebt.  I know, veel van ons zijn het niet gewend om veel verder vooruit te kijken, want “je weet nog niet wat je dan wil doen”. Uiteindelijk komt je planning vaak toch in de knel. Want als je niets plant, dan gebeurt het ook niet. Dan is het niet gek dat je er nooit tijd voor lijkt te hebben om eens een week of twee vrij te nemen. Je hebt namelijk in de planning alle ruimte gelaten voor drukte. Niemand vindt ergens plotseling een week waarin ze totaal niks te doen hebben en net zo goed niet kunnen werken. Dus verdelen we ambitieuze plannen over het hele jaar. 

3. Uitstelgedrag

Als je je werk voor een jaar in drie maanden probeert te stoppen, kan ik je garanderen dat jij er binnen no time gestresst en overwhelmed bij zit. Dat je dan enorm verlangt naar de volgende vakantie (die nog niet eens op de agenda staat), zodat je even bij kan komen. En het werk is ook nooit af. Alles loopt uit, duurt langer dan je dacht, er zit van alles tegen. Waardoor je 100 onafgemaakte to-do’s hebt en een ontzettend onvoldaan gevoel. Je schuift taken voor je uit, omdat je er geen zin in hebt. Uitstel zorgt voor afstel. En uitstelgedrag komt vaak voort uit een gebrek aan (goede) planning.

Wat nou als je het dit keer allemaal van tevoren ziet aankomen en precies weet wanneer je ergens mee moet gaan beginnen? Geen stress meer hebt over die berg werk die er ligt omdat er van alles uitliep maar je ook aan het volgende bent begonnen? De rust en ruimte voelt in je planning met zeeën van tijd om je creativiteit op de vrije loop te laten?

Wil je weten hoe jij als ondernemer je tijd het allerbeste kan plannen en besteden om je bedrijf en omzet flink te laten groeien? Daar help ik je binnenkort graag mee! In mijn gratis masterclass ‘Het geheim om je bedrijf te groeien met rust, focus en overzicht’ geef ik je mijn bewezen methode om het meeste resultaat uit je tijd te halen. Schrijf je hier gratis in.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Gratis masterclass

HET GEHEIM OM JE BEDRIJF TE GROEIEN MET RUST, FOCUS & OVERZICHT

Ontdek hoe jij als ondernemer je tijd het allerbeste besteedt om je bedrijf en omzet flink te laten groeien. En dat mét rust in je hoofd, focus op wat echt belangrijk is, en in minder uren.

In deze gratis masterclass deel ik mijn bewezen methode met je waarmee je veel beter gebruik maakt van je tijd, zodat je meer rust in je hoofd en overzicht hebt, en elke dag werkt aan dat wat je bedrijf doet groeien. 

schrijf je hier in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Dit vind je waarschijnlijk ook interessant:

Picture of Shelley Barendregt

Shelley Barendregt

Ik ben Shelley en ik help high achieving ondernemers om tijd te besparen, zodat jij je kan bezighouden met het uitvoeren van je creatieve en omzet-verhogende plannen die je business doen groeien. Van overvolle to do lijst die elke dag nóg langer wordt (terwijl je keihard werkt), naar alleen nog doen waar JIJ gelukkig van wordt, terwijl de rest is geautomatiseerd, geoptimaliseerd of gedelegeerd.

MEER OVER MIJ

emails die je tijd besparen

Schrijf je hieronder in en ontvang wekelijks tips over hoe je je business en tijd zo efficiënt mogelijk inricht.

gratis masterclass

Ontdek hoe je je tijd het allerbeste besteedt om je bedrijf en omzet flink te laten groeien

lees verder

Best-gelezen artikelen

Bedankt voor je inschrijving

Je ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging in je inbox.