Uitstelgedrag: zo maak je processen efficiënter

Uitstelgedrag

Er zijn van die taken waar je enorm tegenop ziet. Gewoon, omdat je geen zin hebt om ze te doen of omdat je ze in je hoofd veel groter hebt gemaakt dan ze daadwerkelijk zijn. We maken ons allemaal ‘schuldig’ aan aan uitstelgedrag en verzinnen excuses om een aantal dingen nog even lekker niet te doen. Toch nemen ze stiekem ruimte in, vooral in je hoofd. Continu knaagt het gevoel van ‘oh ja, dat moet ik ook nog doen straks’. Hoe krijg je jezelf nu wél in beweging? In deze blog geef ik je een aantal handvaten die je helpen om weer overzicht te krijgen (spoiler alert: het helpt om processen efficiënter te maken) en dat actie-vuurtje aan te wakkeren. Wil je meer tips? Luister dan ook naar mijn gratis podcast!

Routineklusjes

Ik herken het helemaal, zo had ik onlangs op mijn to do lijst het inplannen van een aankondigings- en herinneringsbericht staan voor een expert gast masterclass. Het was een routineklus, want ik doe dit regelmatig. Toch voelde het als weinig urgent en dus schoof ik het voor me uit. Het was zelfs een taak die ik had kunnen uitbesteden binnen mijn team, maar dat voelde dan weer als ‘lastig’, omdat ik het moest uitwerken. Kortom: gedoe. Dus deed ik het uiteindelijk nog zelf, maar daarna besloot ik wel: dit was de laatste keer. Vanaf nu ga ik het uitbesteden. Dat levert mij alleen maar voordelen op: nooit meer het gevoel dat ik dit weer moet doen, tijd overhouden voor andere dingen, processen efficiënter maken en geen uitstelgedrag meer.

Uitstelgedrag voorkomen: actie ondernemen

De laatste keer dat ik hier tegenaan liep, besloot ik dus dat het meteen de allerlaatste keer was dat ik het zelf deed. Ik schreef op hoe ik dit aanpak en bij de volgende expert gast masterclass die plaatsvond, heb ik iemand uit mijn team die procesbeschrijving gestuurd en gevraagd of zij het vanaf nu kon doen. Binnen tien minuten kreeg ik bericht terug: “Prima! En deze staat gelijk ingepland”. Was dat nu zo moeilijk? Dit had ik echt VEEL eerder moeten doen. We verzinnen voor onszelf vaak allerlei excuses en soms zelfs smoesjes om maar niet datgene te doen wat we als de moeilijke weg ervaren. Omdat je brein in drukke tijden altijd de makkelijke weg wil kiezen om je zo energie te besparen. Lief bedacht van die grijze massa in je bovenkamer, maar niet altijd helemaal waar.

Processen efficiënter maken

Wel of niet taken uitbesteden?

Onlangs sprak ik een ondernemer die vertelde over waarom social media haar zoveel tijd kostte en daar veel te veel uren mee bezig was elke week. Maar het proces efficiënter maken leek haar veel gedoe, ze vond dat ze maar gewoon iemand ervoor moest gaan aannemen. Het over de schutting gooien naar een ander lijkt de makkelijkste weg. Je neemt iemand aan en bam, je hoeft het nooit meer zelf te doen. Opgelost. Maar geloof me, iemand vinden, aannemen en je werk overdragen kost véél meer tijd, energie en headspace dan zelf in 1 uurtje je proces efficiënter maken (en daarna kan je het altijd nog uitbesteden als het nog steeds niet bevalt, maar dan betaal je iemand maar voor 2 uur i.p.v. 12).

Het lijkt de moeilijke weg, maar dat is het niet. Ons brein ziet iets wat we nog nooit gedaan hebben altijd als moeilijker dan iets waar we al vertrouwd mee zijn. Het voelt voor jou veel makkelijker om ‘gewoon’ even door te knallen tot in de late uurtjes, omdat je dat al vaker doet. Stiekem ben je dan iedere keer urenlang ermee bezig. En het is vast niet de enige taak die je op deze manier aanpakt.

Processen optimaliseren

Het voelt nu eenmaal veel moeilijker om te gaan ontdekken hoe je alles wat je nu veel tijd kost efficiënter kan doen, want daar ben je nog niet bekend mee. Dat voelt als groot en lastig en daarom ‘denk je er later wel over na’, hallo uitstelgedrag! Terwijl je met 1 uurtje knallen dat ene uur daarna kwijt bent, maar met 1 uur optimaliseren binnen je processen, minstens 2 uur per week wint.

Denk er vandaag eens over na wat voor jou de moeilijke weg lijkt, en of dat écht de moeilijke weg is, of het uiteindelijk juist de makkelijkste weg kan blijken. En laat ik het moeilijke sowieso gemakkelijker voor je maken. Je bedrijf en het optimalseren van processen hoeven echt geen groot full-time project te zijn.

In mijn gratis masterclass vertel ik meer over de formule om minstens 6 uur tijdswinst per week te realiseren. Ik deel mijn bewezen methode om alle tijd te creëren die jij wil hebben voor het uitvoeren van je ideeën en plannen die je omzet verder verhogen. Schrijf je hier in!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Dit vind je waarschijnlijk ook interessant:

Shelley Barendregt

Shelley Barendregt

Ik ben Shelley en ik help high achieving ondernemers om tijd te besparen, zodat jij je kan bezighouden met het uitvoeren van je creatieve en omzet-verhogende plannen die je business doen groeien. Van overvolle to do lijst die elke dag nóg langer wordt (terwijl je keihard werkt), naar alleen nog doen waar JIJ gelukkig van wordt, terwijl de rest is geautomatiseerd, geoptimaliseerd of gedelegeerd.

MEER OVER MIJ

emails die je tijd besparen

Schrijf je hieronder in en ontvang wekelijks tips over hoe je je business en tijd zo efficiënt mogelijk inricht.

exclusieve podcast

In 5 stappen meer tijd om je bedrijf en omzet te groeien

lees verder

Best-gelezen artikelen

Bedankt voor je inschrijving

Je ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging in je inbox.