Nee zeggen in je business: hoe doe je dat?

Nee zeggen business

Je kent het wel: je krijgt een goedbedoeld en vriendelijk verzoek binnen. Een afspraak waarvoor je eigenlijk geen tijd hebt en wat jou niet direct iets oplevert. Toch vind je het lastig om nee te zeggen. We willen allemaal graag aardig gevonden worden en zo veel mogelijk mensen helpen, toch? Bovendien kan het super waardevol zijn om nieuwe connecties te leggen. Helaas zitten er nog steeds maar 24 uur in een dag en kun je niet aan ieder verzoek gehoor geven. Ik wil helemaal niet zeggen dat je alle verzoeken moet afwijzen, maar het is verstandig om er op z’n minst kritisch naar te kijken. Zodat je straks niet wordt geleefd door een volle agenda vol afspraken die je niets opleveren, terwijl je werk zich opstapelt. Wil je zorgen dat je genoeg ruimte hebt om datgene te doen wat jij belangrijk vindt in je bedrijf? Download hier mijn exclusieve gratis podcast met 5 stappen om direct meer tijd te creëren.

Een kop koffie doen

Bij mij verliep zo’n goedbedoeld verzoek onlangs als volgt. Ik kreeg een bericht binnen via LinkedIn. “Hoi Shelley! Wat leuk om te connecten. Zullen we binnenkort eens een virtuele kop koffie doen? Ik vind het altijd belangrijk om de mensen in mijn netwerk te kennen. Dan plannen we even 30 minuten om kennis te maken. Ik hoor het wel!” Ik moet bekennen dat ik eventjes twijfelde. Mijn eerste instinct zegt ‘zonde van je tijd’. Het zijn vaak de meest random gesprekken die ook helemaal geen doel hebben en waar je niets uithaalt. Plus dat ik heb gemerkt dat het ook heel vaak een verkapt salesgesprek is, waarbij de ander na 5 minuten koffie drinken zijn/haar aanbod uit de doeken doet en vraagt of je daar misschien wat mee wil. Aan de andere kant: als iemand zegt dat ze het belangrijk vinden om een connectie te maken, en ik het voorstel voor een kop koffie afwijs, dan zeg ik daarmee dus indirect dat ik het niet belangrijk vind om te connecten. En dat is niet zo. Ik hou van connecten, nieuwe mensen leren kennen, je netwerk uitbreiden. Maar dan ga ik wel naar een netwerkborrel. Heb ik er nog een wijntje bij ook in plaats van die virtuele kop koffie. Stuk beter ;). Staat toch gek in Zoom als je daar met je vino in de hand zit. 

Nee zeggen: zo heb ik dat geleerd

Het gebeurt wel vaker dat ik een voorstel krijg waar ik tijd in moet stoppen en eigenlijk niets voor voel. Maar dat ik me dan afvraag ‘what if’? Een soort van FOMO, zeg maar.

De laatste twee jaar ben ik er steeds beter in geworden om nee te zeggen. Dat houdt in:

Nee zeggen tegen een kennismaking waar ik zelf niet zo’n behoefte aan heb.

Nee zeggen tegen een meeting waar ik helemaal niet bij hoef te zijn.

Nee zeggen tegen het bijwonen van een workshop over iets wat nu geen prioriteit voor me me heeft.

Hoe heb ik dat geleerd? Ik ben mezelf er mega bewust van geworden dat je je tijd maar 1 keer kan besteden. Als je ja zegt tegen het één, moet je nee zeggen tegen iets anders. Tony Crabbe noemt dat in zijn boek Busy de ‘opportunity cost’. Zeg ik ja tegen 30 minuten kennis maken, dan zeg ik nee tegen 30 minuten content maken of het bellen met een potentiële nieuwe klant. Een half uur lijkt kort, maar in de praktijk ben je er vaak nog langer mee bezig. Antwoorden op het verzoek, een datum en tijd prikken, de voorbereiding en het vervolg. Je tijd is niet oneindig.

Bedank jezelf: 

1) Je hebt 24 uur in een dag. Tijd is misschien wel het meest eerlijke goed dat er is, we hebben er namelijk allemaal exact evenveel van. Je kan er niet meer van maken, 24 is de maximale limiet op een dag.

2) Je weet niet hoeveel dagen je nog hebt. En ja, dat klinkt wellicht wat duister, maar je hebt niet het eeuwige leven. Daarom weiger ik om elke week te moeten ‘overleven’, hopend dat het volgende week anders/leuker/minder druk/etc. wordt. Haal alles uit het NU.

Nee zeggen

Waar besteed jij je tijd aan? 

Natuurlijk hoef je niet elke beslissing te maken alsof het je laatste zal zijn, dat zeg ik niet. Maar het kan geen kwaad om je bewust te zijn van wat wel en niet jouw tijd mag opslokken. Waarbij soms een hele zondagmiddag lui Netflixen op de bank een hele goede besteding is ;). Je hoeft helemaal niet altijd productief te zijn. Juist niet! Maar stop met dingen doen waar je eigenlijk niet zoveel voor voelt omdat je het lullig vindt om nee te zeggen.

Hoe vaak ik niet van mijn klanten hoor dat ze bij hun klanten in allemaal meetings worden meegenomen omdat het handig voor hen zou zijn om daarbij te zijn. Terwijl ze in de realiteit véél beter aan het project voor die klant zouden kunnen werken. Maar ze vinden het moeilijk om nee te zeggen. Er zijn (gelukkig) een veel manieren om ergens vriendelijk voor te bedanken. It’s all about how you say it.

Nee zeggen: voorbeelden

Je kunt onderstaande voorbeelden gebruiken en personaliseren om op een vriendelijke manier nee te zeggen. Het helpt je bovendien om erachter te komen waar jouw prioriteiten liggen. 

“Ik vind het belangrijk om mijn netwerk te kennen, wil je een call inplannen om kennis te maken?”

–> “Wat goed. Ik vind het ook belangrijk om echte connecties te maken. Momenteel zit al mijn tijd in het lanceren van een nieuwe dienst. Ben je toevallig vaak op bepaalde netwerkbijeenkomsten? Ik vind het altijd leuk om daar eens in de zoveel tijd heen te gaan, wellicht komen we elkaar daar tegen?”

“Kan je woensdag bij de team meeting zijn? Ik denk dat het handig voor je is om dat mee te krijgen”

–> “Fijn dat je aan mij denkt! Ik zou de tijd waar je me voor betaalt graag gebruiken om een zo goed mogelijk resultaat aan je op te kunnen leveren, dus ik werk graag door aan het project woensdag. Is het mogelijk dat ik de notulen of een samenvatting van de meeting krijg?”

“Zou ik je telefoonnummer mogen? Ik wil graag iets aan je voorstellen”

–> “Ik ben benieuwd! Zou je kort op de mail willen zetten wat je voorstel inhoudt? Dan kan ik alvast bekijken of dit past binnen mijn huidige prioriteiten. Ik ben zuinig op mijn tijd (jij vast ook) en ik zou het zonde van zowel jouw en mijn tijd vinden als we bellen voor niets.”

Wees je super bewust van waar jij je tijd in stopt en bewaak je agenda (en energie). Jij bent de enige die er iets over te zeggen heeft 😊. Waarbij je met sommige mensen wél zal willen bellen of afspreken (ik bedoel, ik zeg geen nee als Michelle Obama aan de lijn is hoor), en met anderen niet. En dat is helemaal prima. 

Wil je direct aan de slag om meer tijd in je bedrijf te creëren voor jouw geweldige plannen, omzetverhogende ideeën en om te genieten van je vrijheid als ondernemer? In mijn exclusieve gratis podcast laat ik je in 5 concrete stappen zien hoe je dit doet. Download de podcast hier.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Dit vind je waarschijnlijk ook interessant:

Shelley Barendregt

Shelley Barendregt

Ik ben Shelley en ik help high achieving ondernemers om tijd te besparen, zodat jij je kan bezighouden met het uitvoeren van je creatieve en omzet-verhogende plannen die je business doen groeien. Van overvolle to do lijst die elke dag nóg langer wordt (terwijl je keihard werkt), naar alleen nog doen waar JIJ gelukkig van wordt, terwijl de rest is geautomatiseerd, geoptimaliseerd of gedelegeerd.

MEER OVER MIJ

emails die je tijd besparen

Schrijf je hieronder in en ontvang wekelijks tips over hoe je je business en tijd zo efficiënt mogelijk inricht.

exclusieve podcast

In 5 stappen meer tijd om je bedrijf en omzet te groeien

lees verder

Best-gelezen artikelen

Bedankt voor je inschrijving

Je ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging in je inbox.