Zó lukt het je om echt productief te werken

Productief werken

Ken je het boek ‘Een Nieuw Begin’ van Tony Crabbe? Ik las daarin iets dat mij aan het denken zette en waardoor ik mij realiseerde wat het geheim is van productief werken. In zijn boek vraagt hij of je een ‘grazer’ of een ‘knaller’ bent. Een grazer ‘graast’ de hele dag door binnenkomende berichten, terwijl ze eigenlijk met iets anders bezig zijn. Denk aan het altijd open hebben van je inbox, het om de 5 minuten checken van je Instagram DM’s of meteen beantwoorden van binnenkomende appjes. Een knaller daarentegen ‘knalt’ er grote porties werk in één go doorheen. Deze besteedt heel bewust eerst aandacht aan taak X, dan aan Y. Niet aan X en Y tegelijkertijd. Ik vermoed dat jij als ondernemer liever meer wil knallen dan grazen. Het geeft namelijk een enorme boost aan je productiviteit als je je minder als grazer gedraagt. Een grazer heeft voor alles minder aandacht, waardoor je ook weinig écht af krijgt op een dag. Hoe word je een knaller als je je al tijden als grazer gedraagt? In deze blog deel ik drie praktische en direct toepasbare tips. Meer leren over je tijd zo goed mogelijk besteden? Luister dan ook naar mijn gratis audio training!

3 tips om productiever te werken

#1: Tijd reserveren voor het beantwoorden van mails en andere berichten

Beantwoord je mail en andere berichten op een moment in de dag waarop je van nature al minder productief bent. Ik raad niet per se aan om een vast tijdstip aan te houden, want ik weet dat elke dag anders loopt. Toch hebben we allemaal onze ‘daluren’. Die zijn perfect om mails te beantwoorden, zodat je de rest van de dag gebruikt om te knallen. Misschien werkt dit voor jou uitstekend als je aan je eerste kop koffie zit, of net na de lunch. Whatever suits you!

#2: Werk met pomodoro’s 

Pomodoro’s zijn tijdvakken van 25 minuten waarin je onafgebroken aan één taak werkt. Zet hiervoor een timer (bijvoorbeeld met de app Forest, mijn favoriet!) en neem daarna telkens 5 minuten pauze. Hiermee zorg je al voor een goede basis om te knallen.

#3: Zorg voor een goede stok achter de deur om te knallen

Zo houd ik met een andere ondernemer bij Hashtag Workmode (de flexwerk locatie waar ik een plek huur) regelmatig ‘Forest sprints’ zoals we ze noemen. Daarbij vertellen we elkaar vooraf wat we in die 25 minuten gedaan willen krijgen en daarna starten we allebei een timer in de Forest app. Wanneer de tijd voorbij is, check je bij de ander of het haar gelukt is alles af te krijgen. Doordat iemand je accountable houdt, ben je veel minder geneigd om toe te geven aan het grazen! De stok kan ook een andere ‘beloning’ zijn. Bijvoorbeeld een korte wandeling als je taak af is, of nog een kop koffie om je scherp te houden. 

Focussen werk

Zo blijf je gefocust werken

Heb je alsnog moeite om je te blijven focussen? Is het in je hoofd vaak druk en lukt het maar niet om je 100% te concentreren? Dat komt doordat er in je hoofd teveel open bestanden zijn. Zie het als het equivalent van too many tabs open op je laptop ;). In het eerder genoemde boek van Tony Crabbe wordt gesproken over het ‘Zeigarnik effect’. Sowieso een dikke aanrader trouwens, dat boek, maar dat terzijde. Ons brein werkt met ‘open’ en ‘gesloten’ bestanden. Elke keer dat je aan een nieuwe taak begint, een telefoontje tussendoor opneemt, tijdens een Zoom call heel even dat ene binnenkomende mailtje opent om te zien waar het over gaat, open je als het ware een bestand in je brein. Als we die bestanden niet sluiten, blijft alles dus op de achtergrond draaien, waardoor het lastiger wordt om je te focussen op de task at hand. Dan heb je last van het Zeigarnik effect.

TIP: Neem na elke meeting of call en onafgemaakte taak een kort moment om even op te schrijven welke stappen je nog moet ondernemen om dit te voltooien en schrijf er meteen bij wanneer je dat gaat doen. Zo sluit je het bestand in je hoofd en kun je je met volle aandacht op het volgende focussen. Zo makkelijk kan het zijn! Daarnaast is het natuurlijk ook slim om kritisch te zijn op de bestanden die je opent; dus open niet ‘even snel’ je mail tijdens een Zoom meeting. Je kunt je daarna namelijk een stuk slechter op de meeting concentreren! En de kans is groot dat die mails of  appjes helemaal geen prioteit hebben. 

Wil je weten hoe jij als ondernemer je tijd het allerbeste kan plannen en besteden om je bedrijf en omzet flink te laten groeien? Wil je elke dag zo productief mogelijk en met rust, focus en overzicht werken aan wat écht belangrijk is om je bedrijf en omzet flink te groeien? In mijn gratis masterclass ‘Het geheim om je bedrijf te groeien met rust, focus en overzicht’ geef ik je mijn bewezen methode om het meeste resultaat uit je tijd te halen. Schrijf je hier gratis in.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Gratis masterclass

HET GEHEIM OM JE BEDRIJF TE GROEIEN MET RUST, FOCUS & OVERZICHT

Ontdek hoe jij als ondernemer je tijd het allerbeste besteedt om je bedrijf en omzet flink te laten groeien. En dat mét rust in je hoofd, focus op wat echt belangrijk is, en in minder uren.

In deze gratis masterclass deel ik mijn bewezen methode met je waarmee je veel beter gebruik maakt van je tijd, zodat je meer rust in je hoofd en overzicht hebt, en elke dag werkt aan dat wat je bedrijf doet groeien. 

schrijf je hier in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Dit vind je waarschijnlijk ook interessant:

Picture of Shelley Barendregt

Shelley Barendregt

Ik ben Shelley en ik help high achieving ondernemers om tijd te besparen, zodat jij je kan bezighouden met het uitvoeren van je creatieve en omzet-verhogende plannen die je business doen groeien. Van overvolle to do lijst die elke dag nóg langer wordt (terwijl je keihard werkt), naar alleen nog doen waar JIJ gelukkig van wordt, terwijl de rest is geautomatiseerd, geoptimaliseerd of gedelegeerd.

MEER OVER MIJ

emails die je tijd besparen

Schrijf je hieronder in en ontvang wekelijks tips over hoe je je business en tijd zo efficiënt mogelijk inricht.

gratis masterclass

Ontdek hoe je je tijd het allerbeste besteedt om je bedrijf en omzet flink te laten groeien

lees verder

Best-gelezen artikelen

Bedankt voor je inschrijving

Je ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging in je inbox.