4 vragen waarmee je de start naar meer tijd maakt

Meer tijd overhouden

Hoe zorg je ervoor dat je meer tijd overhoudt? In deze blog help ik je op weg. Ik laat jou door middel van 4 vragen zelf nadenken over de manieren die jou tijd kunnen besparen. Stel je eens voor: je krijgt zomaar, no strings attached, 8 uur per week ‘cadeau’. Tijd die je helemaal zelf in mag delen. Klinkt goed toch? Kun je eindelijk aan die ambitieuze toekomstplannen gaan werken, die podcast of cursus uitwerken of meer vrije tijd voor jezelf inplannen. Meer tijd overhouden brengt meer rust in je hoofd. En geeft je de kans om je bedrijf te laten groeien, omdat je eindelijk niet meer helemaal wordt opgeslokt door die bomvolle agenda. In mijn gratis podcast geef ik je nog meer tips om je bedrijf en omzet te laten groeien, terwijl je minder werkt.

Meer tijd vrijmaken als ondernemer in 4 stappen

Heb je pen en papier klaarliggen of je laptop bij de hand? Ik ga je 4 vragen stellen en vraag jou om hier een eerlijk antwoord om te geven. Denk in mogelijkheden en laat je fantasie de vrije loop. Vergeet niet om je einddoel en ondernemersambities steeds in gedachten te houden.

1. Wat zou je doen met meer tijd?

Neem allereerst je einddoel in gedachten. Wat is jouw missie, wat wil je bereiken? Denk helemaal out-of-the-box en schrijf op wat er in je opkomt. Wat staat er nog op je wensenlijstje? Misschien snak je naar meer tijd voor jezelf of het starten met die ene hobby. Of droom je al tijden van een eigen podcast of training. Wellicht wil je iemand opleiden of inhuren, zodat je bedrijf minder afhankelijk van je wordt. Wat het is ook is: alle antwoorden zijn goed. Als je maar helder voor jezelf krijgt wat jouw doel is als je straks eindelijk meer tijd hebt.

2. Wat zou het uitvoeren van wat je net hebt bedacht, je opleveren?

Stel: je maakt die ene training die je al tijden de wereld in wil slingeren. Wat levert het je concreet op? Hoeveel zou je er ongeveer voor vragen en hoeveel denk je dat je er kan verkopen per maand als je er tijd voor hebt? Maak de rekensom écht. Dus stel dat je voor je nieuwe dienst €500 vraagt, en je denkt er zeker 10 te kunnen verkopen per maand, levert het je €5.000 op. Nu kan het zijn dat jouw doel met meer tijd niet een nieuwe dienst of product zou zijn, maar dat je een dag per week áán je bedrijf zou willen werken. Of je wil juist meer vrije tijd voor jezelf creëren. Noteer dan wat dát je oplevert, zoals: meer rust of meer tijd om te sporten en welk cijfer je dit onderdeel van je leven nu geeft. Waar je ook voor gaat, maak het zo meetbaar mogelijk.

Ik weet dat je deze stap geneigd bent over te slaan, maar lees pas verder als je hier even een paar minuten over hebt nagedacht en/of de rekensom hebt gemaakt.

Ondernemen tijd overhouden

3. Wat houdt je nu tegen om dit doel te bereiken?

“Ik heb er geen tijd voor” is niet het juiste antwoord ;). Want waarom ontbreekt het je aan tijd? Heb je een overvolle inbox? Word je in beslag genomen door oneindig veel terugkerende administratieve taken? Doe je alles op het laatste moment en hik je continu tegen deadlines aan? Of zit je agenda vol met klantafspraken? Kortom: hoe kan het dat je nu nog niet doet wat je zou doen met die extra 8 uur per week? Denk er goed over na, je kan namelijk pas iets veranderen als je weet waar je moet beginnen. Er komen altijd nog taken bij, maar je hebt een startpunt nodig. Schrijf ook dit op of sta er bewust bij stil.

4. Waar ben je niet meer bereid om op in te leveren?

De laatste vraag alweer. Het gevoel van ‘overwhelmed’ zijn en het veel te druk hebben, heeft altijd invloed op meerdere onderdelen van je leven. Je gezondheid, relaties, ontwikkeling/ groei van je bedrijf en je algemene geluksgevoel. 

Slaap je bijvoorbeeld slechter omdat er ’s nachts allerlei to do’s door je hoofd spoken en heb je daardoor overdag ook minder energie? (Fysieke + mentale gezondheid)

Breng je minder quality time door dan je zou willen met je partner, vrienden of gezin? (Relaties)

Ben je er klaar mee dat je ontzettend veel goede, omzet-verhogende ideeën hebt, maar er nooit aan toekomt om ze uit te voeren? (Ontwikkeling van je bedrijf)

Als dit een korte periode duurt, kan het acceptabel zijn. Op langere termijn ervaar je vaak nadelen. Wees eerlijk naar jezelf toe: waar ben jij niet meer toe bereid om op in te leveren? Dat kan van alles zijn. De kans is groot dat het namelijk ook de groei van je bedrijf in de weg staat, omdat je al die toffe ideeën nooit kan uitvoeren.

Het werk is nooit af: slimmer met je tijd omgaan

Een voorbeeld uit de praktijk: één van mijn klanten kwam bij mij omdat ze helemaal overweldigd was door de hoeveelheid werk elke week en het zat was om niet alles af te krijgen:

“Ik was overweldigd door de hoeveelheid werk, voelde me daardoor geblokkeerd en was eigenlijk elke week teleurgesteld door wat ik (niet) had bereikt die week.”

Dit kan natuurlijk een keer gebeuren, het leven als ondernemer is dynamisch ;). Maar als dit langere tijd zo doorgaat, zakt de moed je in de schoenen. En blijven al die goede plannen op de plank liggen. In het geval van deze klant, hebben we de tijdlekken in haar bedrijf aangepakt, waarna ze weer tijd overhield voor wat ze het liefste doet: 

“Mijn grootste succes tot nu toe was de lancering van mijn nieuwe cursus, waarbij alles ruim op tijd klaarstond en het onboarding proces zo was geautomatiseerd dat ik tijdens het lanceerweekend zelf van een ontspannen weekendje weg genoot, terwijl de nieuwe deelnemers binnen stroomden. Ik heb zin in nog veel meer van dit soort projecten!”

Door het beantwoorden van de 4 vragen maak jij vandaag ook je start naar meer tijd om te doen waar je écht gelukkig van wordt. Heb je geen idee hoe je tijd vrij kunt maken? Ik help ondernemers met opdrachten, coaching en oneindig veel handige tips. Meld je nu aan voor mijn gratis masterclass om meer tijd over te houden en je bedrijf verder te laten groeien.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Gratis masterclass

DE FORMULE VOOR 6 UUR TIJDWINST PER WEEK OM JE BEDRIJF VERDER TE GROEIEN

Jouw bedrijf loopt goed en je hebt een berg aan omzet-verhogende ideeën om het nog veel verder te groeien. Maar hoe vaak je je ook voorneemt om ze uit te voeren, je komt er nooit aan toe omdat je veel te veel te doen hebt.

In deze gratis masterclass leer ik je hoe je minimaal 6 uur per week tijdwinst behaalt in je bedrijf door het efficiënter in te richten, zelfs als je het nu zo druk hebt dat je niet eens 6 minuten over hebt. 

schrijf je hier in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Dit vind je waarschijnlijk ook interessant:

Picture of Shelley Barendregt

Shelley Barendregt

Ik ben Shelley en ik help high achieving ondernemers om tijd te besparen, zodat jij je kan bezighouden met het uitvoeren van je creatieve en omzet-verhogende plannen die je business doen groeien. Van overvolle to do lijst die elke dag nóg langer wordt (terwijl je keihard werkt), naar alleen nog doen waar JIJ gelukkig van wordt, terwijl de rest is geautomatiseerd, geoptimaliseerd of gedelegeerd.

MEER OVER MIJ

emails die je tijd besparen

Schrijf je hieronder in en ontvang wekelijks tips over hoe je je business en tijd zo efficiënt mogelijk inricht.

gratis masterclass

Elke week 6+ uur tijdwinst door je bedrijf efficiënter in te richten

lees verder

Best-gelezen artikelen

Bedankt voor je inschrijving

Je ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging in je inbox.