Tijdrovend maatwerk efficiënter maken in je bedrijf

Maatwerk efficiënter maken in bedrijf

“Mijn werk valt niet in een standaard proces te gieten, het is altijd weer anders en daardoor kost het veel tijd”. Als ik een euro krijg voor iedere keer dat een ondernemer me dit vertelde… you get the point. Veel ondernemers hebben wel eens te maken met maatwerk. Een custom training of een trajectklant die extra sessies wil boeken; het is leuk, tot je beseft hoe veel tijd je eraan kwijt bent in je toch-al-uitpuilende agenda. Herkenbaar? Het hoeft zo niet te zijn. Ook tijdrovend maatwerk kun je efficiënter maken in je bedrijf.

Ik ben onlangs begonnen met lezen in het Clockwork-effect van Mike Michalowicz nadat mij meerdere malen is gevraagd of mijn business daarop gebaseerd is. Ik had nog nooit van het hele boek gehoord en werd natuurlijk erg nieuwsgierig. Toen kreeg ik hem ook nog eens cadeau van een hele lieve ondernemer die ik ken – ik geloof dat we dit wel een ‘sign’ kunnen noemen. 😉

Ik heb hem nog niet helemaal uit en dit wordt ook geen boek review, maar wel las ik er een fantastische anekdote in die ik alvast met je wil delen. Denk jij ook regelmatig ‘het is maatwerk en mijn bedrijf kan daarom niet efficiënter’? Hold that thought, komen we straks bij terug.

Maatwerk efficiënter maken ondernemer

Wat je kan leren van een 17e eeuwse schilder

In de 17e eeuw leefde de Nederlandse schilder Peter Lely. Toen hij in Londen ging wonen, werd zijn werk erg geliefd en hij werd zelfs de hoofdschilder van het Koninklijk Huis. Het meest bekend is een portretserie van dames van het hof (de ‘Windsor Beauties’-serie die in Windsor Castle hing). Er was mega veel vraag naar zijn werk. Zo veel, dat hij een atelier opzette waar hij andere kunstenaars opleidde die zijn stijl leerden.

Peter zelf was het beste in het schilderen van de gezichten. Die gaf hij die ‘Windsor Beauty’-kenmerken mee waarom hij bekend stond. Maar goed, elk portret moet ook de kleding van de persoon die model staat en de omgeving laten zien. Daar was hij veel extra tijd aan kwijt.

Toen had hij kunnen denken, ‘elk portret is anders, alles is maatwerk en ik moet het allemaal zelf doen om mijn visie te kunnen laten zien’. Maar in plaats daarvan schetste hij een aantal varianten van de kleding en omgeving en nummerde ze. Daar kwamen dan verschillende types kleding en attributen in voor.

Bij een nieuwe opdracht schilderde hij zelf het gezicht van de geportretteerde – dat waar hij bekend om stond en wat hij het allerliefste deed – en hij liet zijn opgeleide schilders een van de genummerde varianten als voorbeeld nemen om het schilderij af te maken.

Zijn klanten waren blij, want ze hadden een portret in de Windsor Beauty-stijl en dan is de omgeving en kleding wel het minst belangrijk. Peter was blij, want hij kon doen wat hij het liefste deed en dat ook nog eens veel meer dan wanneer hij ook de omgeving en kleding van elk portret zelf had moeten doen. En dan neem ik aan dat zijn schilders ook blij waren, want die hadden werk. 😉

Efficiënt omgaan met maatwerk bedrijf

Efficiënter maatwerk betekent meer tijd in je bedrijf

Komen we weer even terug bij jou. Wat jij doet is maatwerk en kan daarom niet efficiënter? Peter (en ik) begs to differ! Ik heb Peter Lely’s verhaal met een grote grijns zitten lezen. Dat er een creatieve ondernemer (want dat was hij) in de 17e eeuw al zo de kracht van goede systemen ontdekte, hoe ontzettend gaaf is dat?!

Ik weet zeker dat er taken in jouw bedrijf zijn die je onnodig veel tijd kosten. Taken waar je met gemak enorm veel tijd op zou kunnen besparen. Ja, zelfs als je nu denkt dat dit waarschijnlijk voor iedereen geldt, behalve voor jou. 😉 Sterker nog, heel veel van mijn coaching klanten en deelnemers van mijn groepsprogramma vertelden me precies hetzelfde voor ze met me gingen werken.

Als jij nu denkt “hmm, als die oude vent dat kan, kan ik dat misschien ook wel in mijn bedrijf in de 21e eeuw” dan nodig ik je uit voor mijn gratis online masterclass. Daarin leer je nog veel meer over systemen en hoe ze je tijd kunnen besparen en zelfs opleveren. Schrijf je hier in voor de eerstvolgende datum, maak een klein gaatje vrij in je agenda en leer hoe je van je maatwerk en bedrijf een geoliede machine maakt.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Gratis masterclass

DE FORMULE VOOR 6 UUR TIJDWINST PER WEEK OM JE BEDRIJF VERDER TE GROEIEN

Jouw bedrijf loopt goed en je hebt een berg aan omzet-verhogende ideeën om het nog veel verder te groeien. Maar hoe vaak je je ook voorneemt om ze uit te voeren, je komt er nooit aan toe omdat je veel te veel te doen hebt.

In deze gratis masterclass leer ik je hoe je minimaal 6 uur per week tijdwinst behaalt in je bedrijf door het efficiënter in te richten, zelfs als je het nu zo druk hebt dat je niet eens 6 minuten over hebt. 

schrijf je hier in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Dit vind je waarschijnlijk ook interessant:

Picture of Shelley Barendregt

Shelley Barendregt

Ik ben Shelley en ik help high achieving ondernemers om tijd te besparen, zodat jij je kan bezighouden met het uitvoeren van je creatieve en omzet-verhogende plannen die je business doen groeien. Van overvolle to do lijst die elke dag nóg langer wordt (terwijl je keihard werkt), naar alleen nog doen waar JIJ gelukkig van wordt, terwijl de rest is geautomatiseerd, geoptimaliseerd of gedelegeerd.

MEER OVER MIJ

emails die je tijd besparen

Schrijf je hieronder in en ontvang wekelijks tips over hoe je je business en tijd zo efficiënt mogelijk inricht.

gratis masterclass

Elke week 6+ uur tijdwinst door je bedrijf efficiënter in te richten

lees verder

Best-gelezen artikelen

Bedankt voor je inschrijving

Je ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging in je inbox.