Tijdrovend maatwerk efficiënter maken in je bedrijf

“Mijn werk valt niet in een standaard proces te gieten, het is altijd weer anders en daardoor kost het veel tijd”. Als ik een euro krijg voor iedere keer dat een ondernemer me dit vertelde… you get the point. Veel ondernemers hebben wel eens te maken met maatwerk. Een custom training of een trajectklant die extra sessies wil boeken; het is leuk, tot je beseft hoe veel tijd je eraan kwijt bent in je toch-al-uitpuilende agenda. Herkenbaar? Het hoeft zo niet te zijn. Ook tijdrovend maatwerk kun je efficiënter maken in je bedrijf.

Ik ben onlangs begonnen met lezen in het Clockwork-effect van Mike Michalowicz nadat mij meerdere malen is gevraagd of mijn business daarop gebaseerd is. Ik had nog nooit van het hele boek gehoord en werd natuurlijk erg nieuwsgierig. Toen kreeg ik hem ook nog eens cadeau van een hele lieve ondernemer die ik ken – ik geloof dat we dit wel een ‘sign’ kunnen noemen. 😉

Ik heb hem nog niet helemaal uit en dit wordt ook geen boek review, maar wel las ik er een fantastische anekdote in die ik alvast met je wil delen. Denk jij ook regelmatig ‘het is maatwerk en mijn bedrijf kan daarom niet efficiënter’? Hold that thought, komen we straks bij terug.

Maatwerk efficiënter maken ondernemer

Wat je kan leren van een 17e eeuwse schilder

In de 17e eeuw leefde de Nederlandse schilder Peter Lely. Toen hij in Londen ging wonen, werd zijn werk erg geliefd en hij werd zelfs de hoofdschilder van het Koninklijk Huis. Het meest bekend is een portretserie van dames van het hof (de ‘Windsor Beauties’-serie die in Windsor Castle hing). Er was mega veel vraag naar zijn werk. Zo veel, dat hij een atelier opzette waar hij andere kunstenaars opleidde die zijn stijl leerden.

Peter zelf was het beste in het schilderen van de gezichten. Die gaf hij die ‘Windsor Beauty’-kenmerken mee waarom hij bekend stond. Maar goed, elk portret moet ook de kleding van de persoon die model staat en de omgeving laten zien. Daar was hij veel extra tijd aan kwijt.

Toen had hij kunnen denken, ‘elk portret is anders, alles is maatwerk en ik moet het allemaal zelf doen om mijn visie te kunnen laten zien’. Maar in plaats daarvan schetste hij een aantal varianten van de kleding en omgeving en nummerde ze. Daar kwamen dan verschillende types kleding en attributen in voor.

Bij een nieuwe opdracht schilderde hij zelf het gezicht van de geportretteerde – dat waar hij bekend om stond en wat hij het allerliefste deed – en hij liet zijn opgeleide schilders een van de genummerde varianten als voorbeeld nemen om het schilderij af te maken.

Zijn klanten waren blij, want ze hadden een portret in de Windsor Beauty-stijl en dan is de omgeving en kleding wel het minst belangrijk. Peter was blij, want hij kon doen wat hij het liefste deed en dat ook nog eens veel meer dan wanneer hij ook de omgeving en kleding van elk portret zelf had moeten doen. En dan neem ik aan dat zijn schilders ook blij waren, want die hadden werk. 😉

Efficiënt omgaan met maatwerk bedrijf

Efficiënter maatwerk betekent meer tijd in je bedrijf

Komen we weer even terug bij jou. Wat jij doet is maatwerk en kan daarom niet efficiënter? Peter (en ik) begs to differ! Ik heb Peter Lely’s verhaal met een grote grijns zitten lezen. Dat er een creatieve ondernemer (want dat was hij) in de 17e eeuw al zo de kracht van goede systemen ontdekte, hoe ontzettend gaaf is dat?!

Ik weet zeker dat er taken in jouw bedrijf zijn die je onnodig veel tijd kosten. Taken waar je met gemak enorm veel tijd op zou kunnen besparen. Ja, zelfs als je nu denkt dat dit waarschijnlijk voor iedereen geldt, behalve voor jou. 😉 Sterker nog, heel veel van mijn coaching klanten en deelnemers van mijn groepsprogramma vertelden me precies hetzelfde voor ze met me gingen werken.

Als jij nu denkt “hmm, als die oude vent dat kan, kan ik dat misschien ook wel in mijn bedrijf in de 21e eeuw” dan nodig ik je uit voor mijn gratis online masterclass. Daarin leer je nog veel meer over systemen en hoe ze je tijd kunnen besparen en zelfs opleveren. Schrijf je hier in voor de eerstvolgende datum, maak een klein gaatje vrij in je agenda en leer hoe je van je maatwerk en bedrijf een geoliede machine maakt.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Dit vind je waarschijnlijk ook interessant:

Shelley Barendregt

Shelley Barendregt

Ik ben Shelley Barendregt en ik word ontzettend blij van structuur en systemen. Mijn mailbox zal nooit 500 ongelezen e-mails bevatten en mijn laptop is netjes geordend in mapjes en categorieën. Regelmatig help ik vriendinnen en collega’s met dingen zoals hun inboxen opschonen of hun kledingkasten ordenen. Structuur, organisatie, discipline – that’s my thing!

meer over mij

Ontvang wekelijks tips om tijd te besparen en laat mij je helpen om meer structuur in je leven aan te brengen!

Populaire posts

Bedankt voor je inschrijving

Je ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging in je inbox.