5x tips voor meer structuur in je werkdag als ondernemer

Structuur in werkdag ondernemer

Als ondernemer kan het lastig zijn om een goed ritme in je werkdag te hebben. Je tijdsindeling is namelijk helemaal aan jou: hoe laat je begint, wanneer (en hoe vaak) je pauze neemt en tot hoe laat je doorwerkt. Hoewel het heerlijk is dat jij je aan niemand hoeft te verantwoorden, brengt deze vrijheid ook valkuilen met zich mee, zoals een verstoorde work-life balance, slechter slapen en weinig focus. Omdat de meesten regelmatig in zo’n valkuil stappen, deel ik mijn 5 beste tips waarmee jij als ondernemer gemakkelijk structuur aanbrengt in je werkdag.

5 tips voor meer structuur in je werkdag

1. Houd vaste tijden aan

Ja, ondernemen geeft je een grote mate van vrijheid. Maar als je de ene dag uitslaapt en de andere dag weer om 7:00 begint, raakt je lichaam in de war. Het heeft een ritme nodig. Probeer daarom wel om elke dag rond dezelfde tijd op te staan en te gaan slapen. Het heeft mij ook geholpen om ‘vaste’ werktijden aan te houden als richtlijn. Ik werk elke dag van ongeveer 8:30u tot 17:00u, maar het komt vaak genoeg voor dat ik wat eerder begin of wat later stop. Dat blijft natuurlijk een van de perks van het ondernemen, dat je dat zelf bepaalt. Wel kun je, door een idee te hebben van wanneer tot wanneer je ongeveer werkt, makkelijk de nodige structuur in je werkdag aanbrengen.

Ondernemer systemen structuur

2. Lunch niet achter je laptop

Als je op de bank zit met je laptop is het verleidelijk om tussendoor wat te eten terwijl je bezig bent. Toch is het zó belangrijk om even afstand te nemen van waar je mee bezig bent en een moment te nemen om je hersenen te laten ontspannen. Lunch in ieder geval op een andere plek dan waar je zat te werken, zonder je laptop. Een change of scenery doet altijd goed! Als de zon schijnt, eet ik vaak wat korter en loop ik nog een blokje om. Beweging geeft je weer een nieuwe boost in energie waar je de hele middag op vooruit kunt!

3. Doe huishoudelijke klusjes vooraf 

Werk jij (regelmatig) vanuit huis? Dan is deze structuur tip heel belangrijk voor jouw werkdag en ritme als ondernemer. De allergrootste bron van afleiding thuis is namelijk huishoudelijke klusjes. ‘Even’ de was doen, stofzuigen of opruimen is een valkuil waar de meeste ondernemers nog regelmatig in trappen (waaronder ikzelf!). Wanneer je thuis bent, zie je vanzelf allerlei klusjes die je makkelijk ‘even’ kunt doen. Alleen duurt het bijna altijd langer dan een paar minuutjes en ben je ook weer volledig uit je concentratie. Zorg er dus voor dat huishoudelijke klusjes vooraf gedaan zijn of plan ze in je schema ná je werkdag. Je kunt het dan een stuk beter laten liggen en hoeft je er niet mee bezig te houden.

4. Wees voorbereid

Als je thuis werkt of een eigen kantoor hebt, zijn er geen lunch of onuitputtelijk koffiezetapparaat die uit het niets verschijnen. Daar moet je zelf voor zorgen. Regel een koffie en/of thee voorraad, zet een karaf water koud en bovenal: denk vooraf na over je lunch, haal het in huis en prep het indien nodig! Zo voorkom je dat je plotseling naar de supermarkt moet rennen, alles dan nog moet klaarmaken en zo weer een uur van je dag kwijt bent. Of al je zuurverdiende euro’s besteedt aan Thuisbezorgd (bij The Tea Lab kennen ze inmiddels mijn order van een geitenkaas-mangochutney sandwich met een brownie erbij) ;). 

structuur ondernemer werkdag

5. Stel themadagen in

Veel ondernemers doen veel of zelfs al hun taken zelf. Tenzij je alles uitbesteedt, betekent het dus ook dat je je met veel verschillende dingen moet bezighouden. Boekhouding (tool tip: ik gebruik graag MoneyBird hiervoor), marketing, social media, klantenservice, ga zo maar door. Om structuur aan te brengen in je werkdag als ondernemer, helpt het om themadagen in te stellen. Zo is vrijdag bijvoorbeeld mijn administratie dag, waarop ik alle bonnetjes en facturen in het systeem zet. Als ik op dinsdag al een factuur binnen krijg, zet ik deze gewoon even apart tot vrijdag. Op die manier hoeft je brein niet te vaak te schakelen tussen compleet verschillende taken en behoud je je focus en concentratie. Stel voor jezelf ook 1-3 themadagen (of -blokken) in en laat de rest open voor wat er op je pad komt.

Dat zijn mijn beste tips voor jou als ondernemer om meer structuur aan te brengen in je werkdag! Wil je meer van dit soort tips? Binnenkort geef ik een gratis webinar over hoe je slimmer werkt en tijd bespaart in je business. Hierin geef ik concrete tips en handvatten om aan de slag te gaan, zodat jij onmiddellijk meer structuur kunt creëren. Benieuwd? Schrijf je hier in!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Gratis masterclass

DE FORMULE VOOR 6 UUR TIJDWINST PER WEEK OM JE BEDRIJF VERDER TE GROEIEN

Jouw bedrijf loopt goed en je hebt een berg aan omzet-verhogende ideeën om het nog veel verder te groeien. Maar hoe vaak je je ook voorneemt om ze uit te voeren, je komt er nooit aan toe omdat je veel te veel te doen hebt.

In deze gratis masterclass leer ik je hoe je minimaal 6 uur per week tijdwinst behaalt in je bedrijf door het efficiënter in te richten, zelfs als je het nu zo druk hebt dat je niet eens 6 minuten over hebt. 

schrijf je hier in

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Dit vind je waarschijnlijk ook interessant:

Picture of Shelley Barendregt

Shelley Barendregt

Ik ben Shelley en ik help high achieving ondernemers om tijd te besparen, zodat jij je kan bezighouden met het uitvoeren van je creatieve en omzet-verhogende plannen die je business doen groeien. Van overvolle to do lijst die elke dag nóg langer wordt (terwijl je keihard werkt), naar alleen nog doen waar JIJ gelukkig van wordt, terwijl de rest is geautomatiseerd, geoptimaliseerd of gedelegeerd.

MEER OVER MIJ

emails die je tijd besparen

Schrijf je hieronder in en ontvang wekelijks tips over hoe je je business en tijd zo efficiënt mogelijk inricht.

gratis masterclass

Elke week 6+ uur tijdwinst door je bedrijf efficiënter in te richten

lees verder

Best-gelezen artikelen

Bedankt voor je inschrijving

Je ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging in je inbox.