Mijn top 10 boeken over productiviteit en ondernemen

Boeken ondernemen productiviteit

Confession time: ik ben een echte boekennerd. Vanaf het moment dat ik kon lezen, doe ik dat elke avond in bed voordat ik ga slapen. Volgens mijn moeder kwam ik een jaar voordat je op school zou leren lezen vragen of zij het mij wilde leren, want ik vond het allemaal te lang duren en wilde niet meer wachten. Die liefde voor lezen is nooit meer weggegaan!

Ik lees veel fictie (ben gek op een goede fantasy serie!), maar ook een hoop business en mindset boeken. Ik deel graag mijn top 10 boeken over productiviteit en ondernemen waaruit ik veel inspiratie, business tips en mindset hacks heb gehaald. Enjoy! 

10 boeken over productiviteit en ondernemen

1. Busy – Tony Crabbe

Mijn all time favorite, dit is bijna mijn bijbel. Hier blijf ik dagelijks nog inzichten uit halen! Mijn privé planning heb ik er volledig door gewijzigd (minstens 2 avonden per week lekker vrij van plannen houden) en ik antwoord nooit meer op de vraag hoe het gaat met ‘druk’. Het is namelijk best vreemd dat we dit als maatstaf voor succes zijn gaan zien.. Ik kan eindeloos over Busy uitweiden, maar het beste is om ‘m zelf te lezen!

2. Essentialism – Greg McKeown

Het gevoel dat je veel ballen tegelijk in de lucht houdt, kennen we allemaal wel. Je wil overal goed in zijn, alles (tegelijk) kunnen doen en nergens een steekje laten vallen. Tegelijkertijd wordt er van alle kanten aan ons getrokken en doen we vooral heel véél. Greg McKeown helpt je het ‘disciplined pursuit of less’ te bereiken en een Essentialist te worden. Ik heb hier ontzettend veel inzichten uit gehaald hoe ik het meeste uit mijn tijd haal en alleen nog doe waar ik gelukkig van word.

3. Een nieuw begin – Tony Crabbe

Ja, Tony Crabbe staat maar liefst twee keer in dit lijstje. Een nieuw begin schreef hij tijdens de covid pandemie en helpt je om ook met het thuiswerken zoveel mogelijk uit je tijd te halen. Niet alleen zakelijk gezien, maar ook hoe je ervoor zorgt dat je niet gillend gek wordt van je partner/gezin als iedereen je voor elk brandje aan je mouw komt trekken. Pandemie of niet, dit boek is sowieso een aanrader voor elke ondernemer!

Een nieuw begin Tony Crabbe

4. In Business – Aranka van der Voorden

Misschien ben ik lichtelijk bevooroordeeld gezien Aranka jarenlang mijn mentor was en ik alle kneepjes van het ondernemersvak van haar heb geleerd, maar haar boek zou elke online ondernemer moeten lezen. Het zit boordevol handvatten om te ‘ondernemen zonder gek te worden’ zoals ze het zelf zo leuk noemt. Combineer dat met luchtige, humoristische anekdotes en quotes en testcases van andere ondernemers uit de praktijk, en je hebt een boek vol waardevolle inzichten en oefeningen. Enne, let goed op hoofdstuk 9, yours truly geeft daarin structuur tips om efficiënter te werken. 😉

5. You are a badass – Jen Sincero

Deze heb ik al een hele tijd geleden gelezen, maar er staat me nog steeds super veel van bij. Dit was een van de eerste ‘zelfhulp’ boeken die ik las en ik vind ‘m fan-tas-tisch. Jen Sincero weet op een heerlijke manier te relativeren en je te stimuleren om alles uit het leven te halen. Mijn favoriete quote uit het boek:

“Making a big fat deal out of anything is absurd. It makes much more sense to go after life with a sense of, “Why not?” instead of a furrowed brow. One of the best things I ever did was make my motto “I just wanna see what I can get away with.” It takes all the pressure off, puts the punk rock attitude in, and reminds me that life is but a game.” 

6. Babe, you got this. – Emilie Sobels & Martje Haverkamp

In Babe, you got this. zijn meer dan 20 interviews met inspirerende vrouwelijke ondernemers gebundeld. Het leest makkelijk weg en bevat een shitload aan goede ondernemersadviezen en inspiratie. Ik vloog er zo doorheen! Naast dat het fijn is om de ervaring van andere ondernemers te lezen, vond ik het ook nog eens extra tof dat het allemaal Nederlandse vrouwen waren. Ons kikkerlandje produceert stiekem toch een hoop ambitieuze babes! 😉

7. The self-made guide – Emilie Sobels

Als je Babe, you got this. fijn vond, dan is The self-made guide de ideale opvolger. Emilie Sobels heeft nog veel meer powervrouwen geïnterviewd en de verschillende adviezen samengevoegd in deze guide voor elke self-made vrouw. Ik krijg er geen genoeg van!

The Self Made Guide

8. Playing Big – Tara Mohr

Tara Mohr zag overal om zich heen briljante vrouwen met onwijs veel ideeën en talent, maar merkte (terecht) op dat de meeste vrouwen zichzelf klein houden. Ze zouden het wel groter willen aanpakken, maar durven niet of weten niet hoe. Haar boek biedt interessante en inspirerende inzichten en helpt je minder naar je inner critic te luisteren!

9. Lean in – Sheryl Sandberg

Dit was een van de eerste boeken die ik (jaren geleden) las op het gebied van female empowerment. Het werd aangeraden door een spreker op de Women’s Conference van mijn universiteit en ik heb ‘m toen meteen besteld. Dikke aanrader! Ik denk nog heel vaak terug aan een situatie uit het boek die Sheryl Sandberg zo pakkend beschreef. Ze vertelde dat ze ooit een ontbijtvergadering had georganiseerd waarin belangrijke zaken werden besproken. Alle mannen pakten vrijwel direct een bord met eten en gingen aan de grootste tafel zitten. De vier aanwezige vrouwen pakten als laatst een bord en gingen in stoelen aan de zijkant van de ruimte zitten. Sandberg nodigde hen uit aan de vergadertafel, maar ze “vonden het niet erg” om daar te blijven zitten. Door hun keuze van zitplek leken ze meer toeschouwers van de vergadering dan dat ze actief deel konden nemen. Lean In is een echte must-read voor elke vrouw!

10. The 4-hour workweek – Tim Ferriss

Tim Ferris is een bekende productiviteitsgoeroe, dus zijn boek mag niet ontbreken in dit lijstje. Al moet ik heel eerlijk bekennen dat ik de tips in het boek soms wat over de top-Amerikaans vind, toch is zijn denkwijze verfrissend en kun je er een hoop inspiratie uithalen om slimmer met je tijd om te gaan!

Dat waren ze, mijn top 10 van boeken aanraders over ondernemen en productiviteit! Ik heb nog een hoop andere geweldige boeken op mijn ‘to read’ lijstje staan, waaronder The Four Tendencies, Nice Girls Don’t Get The Corner Office en Het Clockwork Effect. Heb jij nog goede boeken over productiviteit en ondernemen die niet mogen ontbreken in dit lijstje? Let me know in de comments! 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Dit vind je waarschijnlijk ook interessant:

Shelley Barendregt

Shelley Barendregt

Ik ben Shelley en ik help high achieving ondernemers om tijd te besparen, zodat jij je kan bezighouden met het uitvoeren van je creatieve en omzet-verhogende plannen die je business doen groeien. Van overvolle to do lijst die elke dag nóg langer wordt (terwijl je keihard werkt), naar alleen nog doen waar JIJ gelukkig van wordt, terwijl de rest is geautomatiseerd, geoptimaliseerd of gedelegeerd.

MEER OVER MIJ

emails die je tijd besparen

Schrijf je hieronder in en ontvang wekelijks tips over hoe je je business en tijd zo efficiënt mogelijk inricht.

exclusieve podcast

In 5 stappen meer tijd om je bedrijf en omzet te groeien

lees verder

Best-gelezen artikelen

Bedankt voor je inschrijving

Je ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging in je inbox.