Het meest kostbare goed voor je bedrijf

Slim met tijd omgaan

Zuinig zijn op je geld en goed nadenken over waar je het aan besteed is de meesten van ons niet vreemd. Het wordt ons zelfs als kind geleerd; dan kreeg je spaargeld (het woord zegt het eigenlijk al, spaargeld) zodat je na een tijdje iets groters kon kopen waar je al weken naar uitkeek. Als je er maar zuinig op was en het opspaarde, anders lukte dat niet. Maar er is nog een veel kostbaarder goed..

Slim met je tijd omgaan: Return of investment

Geld kun je sparen, uitgeven, weer opnieuw verdienen en er meer van maken. Een veel kostbaarder goed waarbij dat niet kan is tijd. Je kan het niet sparen en later 30 uur in je dag inzetten in plaats van 24. Eenmaal voorbij gegaan krijg je het nooit meer terug, ook niet als de activiteit in kwestie toch niet zo beviel. Er is geen achteraf-betalen optie en je krijgt er ook geen rente over.

We hebben allemaal 24 uur in een dag. Misschien is tijd wel het meest eerlijke goed dat er bestaat. 

Wat alleen niemand je leert, is dat het loont om net zo slim (en zuinig) met je tijd om te gaan. Dan heb ik het niet over dat je geen nieuwe dingen meer moet uitproberen om te zien wat werkt – verbreed vooral je horizon! – maar dat veel ondernemers nog weinig kijken naar de return on investment als het over je uren gaat.

Wat levert je tijd op?

Als jij elke week 8 uur besteedt aan het schrijven en plaatsen van je Instagram posts, wat levert je dat dan concreet op? Hoeveel omzet, nieuwe klanten of meetbare marketing resultaten? En dat in verhouding tot wanneer je er 2 uur aan besteedt?

Als jij elke maand een nieuwe dienst of product bedenkt, levert je dat dan meer op dan wanneer je je huidige aanbod zou verbeteren en/of beter in de markt zou zetten?

Als jij weet dat iets handiger, sneller of automatisch kan, maar geen tijd stopt in het uitvogelen van hoe je dat voor elkaar krijgt, hoeveel tijd kost het je dan dat je dit nog steeds handmatig doet?

Hoe slim ga jij met je tijd om? Reken het eens voor jezelf uit. Houd je tijd een een week bij om te zien hoeveel uren bepaalde to do’s je écht kosten. Ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat je daarin zaken tegenkomt waar je van schrikt.

Elke keer ‘even’ een mailtje beantwoorden, ‘even’ iets voor een klant doen, ‘even’ dit telefoontje aannemen. Al die ‘evens’ zijn bij elkaar een hele hoop uren. En dat is prima – de tijd gaat toch wel voorbij, ongeacht wat je ermee doet – maar zorg dat je ze stopt in taken die je verder helpen en waar je een concreet resultaat uithaalt. 

Jouw tijd is kostbaar

We zeggen vaak dat iets niets kost, “alleen tijd”. Je tijd in je business is echter net zo kostbaar, eigenlijk nog kostbaarder, als je geld. Van geld kun je meer verdienen, tijd krijg je nooit meer terug. Dus waarom zijn we met geld zo gebrand op hoe we het terugverdienen, maar laten we die kritische blik varen als het gaat om onze tijd?

De uren die je besteedt aan het handmatig informatie sturen aan nieuwe klanten, had je ook met je partner of gezin kunnen doorbrengen. De uren die je stopt in het op orde brengen van je rommelige administratie, had ook kunnen zitten in het binnenhalen van die gave klant die al tijden op jouw wishlist stond. De uren die verloren gaan aan het beantwoorden van niet-erg-nuttige mailtjes, had je ook op een terras kunnen zitten met een wijntje in je hand. 😉 

Wees kritisch op wat je tijd oplevert. Maak er zo goed mogelijk gebruik van, ga er slim mee om. Je kunt het maar één keer besteden. 🙏

Waar besteed jij meer tijd aan dan je zou willen? Laat het me weten door een reactie achter te laten, ik ben onwijs benieuwd.

P.S. Ik deel elke week waardevolle inzichten, kennis & concrete stappen over slim met je tijd omgaan met mijn mailing lijst. Wil jij die ook (gratis) ontvangen? Schrijf je dan hieronder in!

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Dit vind je waarschijnlijk ook interessant:

Picture of Shelley Barendregt

Shelley Barendregt

Ik ben Shelley en ik help high achieving ondernemers om tijd te besparen, zodat jij je kan bezighouden met het uitvoeren van je creatieve en omzet-verhogende plannen die je business doen groeien. Van overvolle to do lijst die elke dag nóg langer wordt (terwijl je keihard werkt), naar alleen nog doen waar JIJ gelukkig van wordt, terwijl de rest is geautomatiseerd, geoptimaliseerd of gedelegeerd.

MEER OVER MIJ

emails die je tijd besparen

Schrijf je hieronder in en ontvang wekelijks tips over hoe je je business en tijd zo efficiënt mogelijk inricht.

exclusieve podcast

In 5 stappen meer tijd om je bedrijf en omzet te groeien

lees verder

Best-gelezen artikelen

Bedankt voor je inschrijving

Je ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging in je inbox.