Tips om relaxter op vakantie te gaan als ondernemer

Uren bijhouden bedrijf ondernemer

Als ondernemer moet je vaak leren om op vakantie te gaan. Er is altijd wel iéts waardoor het ‘niet handig’ is als je er niet bent. En het idee om een hele week (of twee) niet beschikbaar te zijn voor je klanten en team… Toch is het heerlijk én gewoon hartstikke belangrijk om vakantie te nemen. Even opladen, om vervolgens met een nieuwe dosis creativiteit, focus en energie weer aan de slag te gaan. Ook ik nam vroeger nooit vakantie, maar kan nu makkelijk een paar keer per jaar even ‘uit’ mijn bedrijf stappen. Ik geef je 4 belangrijke tips waarmee jij als ondernemer ook relaxed op vakantie gaat!

Ik moest echt leren om vakantie te nemen. Zelfs in loondienst was er altijd wel iéts waardoor het ‘niet handig’ was als ik er niet zou zijn, in mijn ogen. Ik voelde een (veel te) grote verantwoordelijkheid voor alles wat er liep. Dat gevoel werd alleen maar sterker toen ik ging ondernemen. Tot ik op een dag instortte en besefte dat vakantie toch ook écht nodig is af en toe. 😉 Het is een van de redenen dat ik er nu voor zorg dat mijn bedrijf ook loopt als ik er niet ben.

Met een relaxed gevoel op vakantie gaan als ondernemer

Natuurlijk gaat het niet om gewoon het vliegtuig instappen en je laptop niet meer opendoen. Zorgeloos vakantie nemen kan alleen als je bewust je bedrijf erop inricht. Veel ondernemers vinden het dan ook moeilijk om echt niet te werken tijdens hun vakantie. Volledig ontspannen en opladen zit er niet in, want het gevoel om ‘even’ iets te moeten doen, blijft. ‘Even’ de inbox checken, een klein dingetje op Instagram doen of reageren op een klant die je een vraag via WhatsApp heeft gestuurd.

Hoe zorg je er nou voor dat je echt even kunt ontkoppelen en niet hoeft te werken omdat je bedrijf anders stilstaat tijdens je vakantie? Ik deel mijn 4 gouden tips met je waar ik bij zweer!

Tip 1: Begin minstens twee weken voor je vakantie met voorbereiden

De laatste week voor je vakantie is meestal het meest chaotisch. Dat komt voornamelijk doordat we dan pas beginnen met vooruit werken. Dan probeer je als het ware drie weken werk in één week te proppen. En guess what, dat gaat natuurlijk niet zo lekker. Maak daarom al een paar weken vóór je vakantie een lijstje met wat er moet gebeuren om vooruit te werken, zoals het inplannen van je social media posts. Verdeel die taken vervolgens in kleinere stukken over meerdere weken. Zo valt de extra workload best mee!

Vakantie plannen ondernemer

Tip 2: Baker hele heldere grenzen af en communiceer ze naar anderen toe

Misschien vind jij het helemaal geen probleem om nog iets van werk te doen tijdens je vakantie; ook dat is prima. Maar baker hele heldere grenzen af wat je wel en niet wilt doen (waarbij helemaal niks doen ook oké is). En nog belangrijker: communiceer ze. Laat je klanten heel duidelijk weten wat er gaat gebeuren tijdens je vakantie en hoe je dus wel of niet bereikbaar bent.

Zo plan ik tijdens mijn vakantie geen coaching sessies. Ik zorg er daarom voor dat ik mijn klanten vóór en na mijn vakantie goed kan helpen en ze vooruit kunnen in de tijd dat ik er niet ben. De klanten die zelf hun sessies in mijn agenda kunnen plannen, kregen al drie weken voordat ik met vakantie ga een reminder om dat nog te doen, als ze mijn hulp nodig hebben binnenkort.

Mochten er technische issues zijn (zoals ‘ik kan niet bij de online modules’), dan kunnen ze dat mailen. Degene die mijn inbox tijdens mijn vakantie beheert, pakt dat op. Heel helder en simpel dus, voor jezelf maar ook voor anderen die met jou te maken hebben. Dat voorkomt dat je continu geappt wordt met vragen. Enne.. De wereld vergaat vast niet als jij 2 weken op het strand ligt. 😉

Tip 3: Automatiseer je processen

Nu ben ik sowieso al een voorstander van automatiseren, maar voor je vakantie is het helemaal belangrijk. Ik plan al mijn social posts (en deze blog) vooruit zodat ik niet plots twee weken van de radar ben verdwenen. Mijn autoreply zet ik op mijn laatste werkdag al aan, zodat ik die dag nog even rustig alles kan afronden en niet alleen maar bezig ben met de nieuw binnenkomende mails beantwoorden. Zo weten de mensen die dan mailen ook wat ze kunnen verwachten. En als ik die dag toch nog reageer, is het alleen maar een onverwachte bonus voor ze!

Ondernemer op vakantie gaan

Tip 4: Pas je doelen aan op je vakantie

Veel ondernemers delen hun jaar omzetdoel door 12 en komen dan op een maanddoel uit. Dat is leuk en aardig, maar als jij er de helft (of meer) van de maand er niet bent, wordt het lastig om je gewone maanddoel te halen. Mijn doel in mijn vakantiemaand(en) is bewust minder dan in de andere maanden. Het ‘gat’ vang ik op in de maanddoelen ervoor en erna. Dus stel dat je normaal €6.000 in de maand wilt verdienen, dan zou je in je vakantiemaand €3.000 als doel stellen. Bij de maand ervoor en erna tel je vervolgens €1.500 op om het gat te dichten. Zo hoef ik me tijdens mijn vakantie ook niet druk te maken over het mislopen van omzet omdat ik niet aan het werk ben. Daar is de planning namelijk al helemaal op ingesteld!

Met deze vier stappen wordt relaxed op vakantie gaan voor iedere ondernemer mogelijk. Doorloop ze als je binnenkort een vakantie in het vooruitzicht hebt of bewaar ze voor een volgende keer. Benieuwd hoe je structureel meer tijd voor jezelf in je bedrijf kunt creëren? Schrijf je dan in voor mijn gratis online masterclass Slimmer Werken, waarin ik je leer om 8-20 uur per week te besparen en het meeste resultaat uit je tijd te halen.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Dit vind je waarschijnlijk ook interessant:

Shelley Barendregt

Shelley Barendregt

Ik ben Shelley en ik help high achieving ondernemers om tijd te besparen, zodat jij je kan bezighouden met het uitvoeren van je creatieve en omzet-verhogende plannen die je business doen groeien. Van overvolle to do lijst die elke dag nóg langer wordt (terwijl je keihard werkt), naar alleen nog doen waar JIJ gelukkig van wordt, terwijl de rest is geautomatiseerd, geoptimaliseerd of gedelegeerd.

MEER OVER MIJ

emails die je tijd besparen

Schrijf je hieronder in en ontvang wekelijks tips over hoe je je business en tijd zo efficiënt mogelijk inricht.

exclusieve podcast

In 5 stappen meer tijd om je bedrijf en omzet te groeien

lees verder

Best-gelezen artikelen

Bedankt voor je inschrijving

Je ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging in je inbox.