Zo kun je focus aanbrengen in je dag als ondernemer

Meer focus als ondernemer

Als ondernemer zijn focus en concentratie niet altijd vanzelfsprekend. Misschien vind je het, als eigen baas, lastig om een vast ritme te creëren of word je afgeleid wanneer je vanuit huis werkt, bijvoorbeeld door je keukentafel-‘collega’ of huishoudelijke klusjes die je aandacht vragen. Gelukkig is er voor iedereen een manier om tóch focus te hebben. Maar wat precies voor jou werkt, hangt van jouw type karakter af. Of ik moet zeggen: van je ‘tendency’. In deze blog ga ik jou als ondernemer helpen om meer focus aan te brengen in je dag.

Heb je wel eens gehoord van the four tendencies? Ik hoorde er voor het eerst over in deze podcast (aanrader!). Uit een onderzoek van Gretchen Rubin kwam de conclusie dat er vier types mensen zijn, gebaseerd op hoe jij met inner en outer expectations omgaat – dus verwachtingen die je aan jezelf stelt en externe verwachtingen die anderen hebben van jou. Als je weet welk type jij bent, dan kun je daar een hele hoop op afstemmen zodat het beter voor je werkt. Inclusief met meer focus en concentratie werken!

Now without further ado, ik ga je uitleggen wat de vier types zijn en hoe jij dit kunt gebruiken om meer focus aan te brengen in je dag.

P.S. Doe hier de quiz om erachter te komen welk type jij bent en lees dan verder!

Focus aanbrengen in je dag als ondernemer

Type #1: Upholder

Als upholder vind je het niet lastig om aan zowel inner als outer expectations te voldoen. Als je een deadline of taak oplegt aan jezelf, haal je die gewoon. Heeft iemand anders die verwachting van jou? No problem.

Hoe kun je met meer focus werken: als upholder vind jij het niet lastig om nieuwe gewoontes vol te houden. Daarom is het vooral key om erachter te komen in welke situatie jij de meeste focus hebt en die voor jezelf te creëren. Schrijf eens op wat je in een ideale werksituatie allemaal om je heen hebt, en vooral ook wat niet. Daarna ga je dit dagelijks implementeren!

Type #2: Obliger

Als obliger gaan de externe verwachtingen vaak voor deadlines of taken die je aan jezelf hebt opgelegd. Deadlines van een klant of een verzoekje van een vriendin zal je altijd nakomen. Verwachtingen die je aan jezelf stelt, vind je een heel stuk lastiger om aan te houden, die blijven vaak ergens hangen en ‘lukken gewoon niet’. 

Hoe kun je met meer focus werken: Om gefocust te kunnen werken, moet je van je inner expectations, outer expectations maken. De verwachting buiten jezelf neerleggen. Ik ben zelf ook een obliger en pas dit regelmatig toe. Als ik geen concentratie heb, vertel ik aan mijn vriend (als ik thuis werk) of iemand die bij me op kantoor zit: “binnen een uur ga ik X en Y afhebben”. Als ik vervolgens continu afgeleid raak of veel op mijn telefoon zit, wijst die persoon me er even kort op. Het zal hen waarschijnlijk in realiteit een worst wezen of ik het af krijg binnen een uur, maar doordat ik de verwachting buiten mezelf heb gelegd, werk ik ineens wél gefocust door. Dit is ook waarom een app zoals Forest zo goed voor obligers werkt (geen spon, ik ben gewoon heel erg fan van Forest 😉 ). 

Type #3: Questioner

Een questioner heeft niet zozeer moeite met het voldoen aan verwachtingen (inner of outer), maar wilt bij alles weten waarom ze het moet doen. Alleen bij een geldige reden zal ze het doen, anders niet.

Hoe kun je met meer focus werken: wanneer je een questioner bent, is dat eigenlijk juist heel fijn. Jij kijkt namelijk extreem kritisch naar waarom je een bepaalde taak ‘moet’ doen. Als je er geen goede reden voor kan bedenken, moet je het waarschijnlijk ook niet doen. Als questioner toch met meer focus werken? Bedenk waarom je bepaalde taken af wilt krijgen, wat het je kost als je dat niet doet. Loop je bijvoorbeeld zoveel € omzet mis of lever je in op quality time in het weekend? Schrijf het zo concreet mogelijk voor jezelf op. Je zal merken dat het daarna een stuk makkelijker is om ermee aan de slag te gaan.

Ondernemer focus in je dag

Type #4: Rebel

Deze voel je wellicht al aankomen: een rebel verzet zich tegen alle soorten verwachtingen, inner en outer. Ze wil vooral doen waar zij op dat moment zin in heeft en houdt niet van deadlines, vooruitplannen en afspraken maken. Rebels zijn overigens vrij zeldzaam.

Hoe kun je met meer focus werken: leg jezelf geen harde eisen op. Frame het niet als taken die je MOET doen, maar die je WILT doen. Wanneer je het moet doen, ga jij namelijk met je hakken in het zand. En dat is nou juist niet de bedoeling. 😉 Waar wil je aan werken en waarom? Ga vanuit die passie aan de slag.

Ik vind de four tendencies mega interessant, dus het boek staat al een tijdje op mijn must-read list. Welk van de vier types ben jij en hoe ga jij als ondernemer met deze tips meer focus creëren in je dag? Laat het mij weten in de reacties!

Ik deel elke week hele waardevolle inzichten en kennis met mijn mailinglist waarmee jij efficiënter en productiever kunt werken. Wil jij ook mijn (gratis) mails ontvangen? Schrijf je dan hieronder in!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Gratis masterclass

DE FORMULE VOOR 6 UUR TIJDWINST PER WEEK OM JE BEDRIJF VERDER TE GROEIEN

Jouw bedrijf loopt goed en je hebt een berg aan omzet-verhogende ideeën om het nog veel verder te groeien. Maar hoe vaak je je ook voorneemt om ze uit te voeren, je komt er nooit aan toe omdat je veel te veel te doen hebt.

In deze gratis masterclass leer ik je hoe je minimaal 6 uur per week tijdwinst behaalt in je bedrijf door het efficiënter in te richten, zelfs als je het nu zo druk hebt dat je niet eens 6 minuten over hebt. 

schrijf je hier in

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Dit vind je waarschijnlijk ook interessant:

Picture of Shelley Barendregt

Shelley Barendregt

Ik ben Shelley en ik help high achieving ondernemers om tijd te besparen, zodat jij je kan bezighouden met het uitvoeren van je creatieve en omzet-verhogende plannen die je business doen groeien. Van overvolle to do lijst die elke dag nóg langer wordt (terwijl je keihard werkt), naar alleen nog doen waar JIJ gelukkig van wordt, terwijl de rest is geautomatiseerd, geoptimaliseerd of gedelegeerd.

MEER OVER MIJ

emails die je tijd besparen

Schrijf je hieronder in en ontvang wekelijks tips over hoe je je business en tijd zo efficiënt mogelijk inricht.

gratis masterclass

Elke week 6+ uur tijdwinst door je bedrijf efficiënter in te richten

lees verder

Best-gelezen artikelen

Bedankt voor je inschrijving

Je ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging in je inbox.