Goede gewoontes, wie houdt er niet van? Ze helpen je om op de automatische piloot slimme beslissingen te maken en zorgen ervoor dat je dagelijks naar je doelen toewerkt, zonder daar veel over na te hoeven denken. Het liefst hebben we natuurlijk allemaal productieve gewoontes in ons dagelijkse leven, echter is het succesvol aanleren en volhouden van nieuwe gewoontes een heel ander verhaal. Ik ben een onwijs gewoontedier en dat heeft een reden.. Die zo simpel is dat je daarna ongetwijfeld nog eens kritisch naar al die voornemens kijkt. 😉
Weet je welke uitspraak mij echt kriegelig maakt?
“Ik zou het liefst ook wel elke dag […vul in…] doen, maar daar heb ik echt geen tijd voor”.
Of, ook een frequent flyer:
“Oh, doe je dat echt? Waar haal je de tijd vandaan?!”
Misschien heb jij een van deze uitspraken zelf wel eens gemaakt. Dat is oké, lees dan vooral nog even verder.
Slim omgaan met je tijd
Laten we het over een ding met elkaar eens zijn… We hebben allemaal evenveel uren in een dag. Hetzelfde aantal uren als Beyoncé, Michelle Obama, Marie Forleo, whoever jouw rolmodel is. Jij hebt niet minder tijd dan een ander. We kunnen nergens uren bijkopen in de dag. We hebben allemaal 24 uur, of 1.440 minuten, of 18.600 seconden per dag. En elke dag krijg je weer netjes dezelfde hoeveelheid tijd als gister en kun je weer opnieuw beginnen.
Waar het om gaat is hoe je die tijd indeelt. Bepaalde dingen doen, gewoontes volhouden, is een kwestie van het in je systeem inbouwen. Je poetst toch ook elke dag je tanden omdat dat echt belangrijk is? Waarom is dat wat jij graag regelmatig zou willen doen dan blijkbaar minder belangrijk, dat je daar geen tijd voor maakt? Of misschien een betere vraag: waarom is je excuus om het niet te doen belangrijker dan de reden om het wel te doen?
Nieuwe gewoontes aanleren en volhouden
Maak het belangrijk genoeg voor jezelf
Ik lees elke dag minstens een half uur, gewoon ‘s avonds in bed. Dat doe ik al vanaf het moment dat ik heb leren lezen en ik ben er nooit mee gestopt, zó belangrijk is het voor me. En ja, dat betekent dat ik dus vroeger naar bed ga, zodat ik kan lezen. Dat betekent ook dat wanneer dat niet lukt, ik soms een klein beetje inlever op mijn slaap zodat ik nog even kan lezen. Zo ingebakken in mijn systeem zit het, zo essentieel vind ik het. Wanneer ik tegen mensen zeg dat ik elke dag lees, hoor ik bijna altijd “dat zou ik ook wel willen, maar ja, daar heb ik echt geen tijd voor”.
Een ander voorbeeld: ik stuur elke zondag een ‘nieuwsbrief’ (vind dit zo’n ouderwets woord voor wat het is!) naar mijn mailinglijst. Zonder onderbreking, er zal geen zondag voorkomen dat ik geen mailing stuur, want ik vind het belangrijk (en leuk) om waardevolle kennis en tips te kunnen delen met de ondernemers die zich daarop hebben ingeschreven. Dus een zondag missen is simpelweg geen optie. Betekent dat dat ik ‘m altijd moeiteloos uit mijn pen krijg? Zeker niet! Ik weet ook wel eens niet waar ik het dit keer over ga hebben en ik twijfel ook vaak zat aan ‘of dit wel waardevol genoeg is’. Maar ik verstuur ‘m wel, dat staat altijd vast en daar is niet over te onderhandelen met mezelf.
Gewoontes inbouwen
Als je nieuwe gewoontes wilt aanleren én volhouden, moet je het inbouwen in je systeem op een manier die voor jou werkt. Dat is vaak even testen en aanpassen, maar wanneer je het hebt gevonden, kun je het voor altijd volhouden zonder dat het als volhouden voelt.
Zo schreef ik mijn wekelijkse mail eerst altijd ‘wanneer ik inspiratie had’. In de praktijk kwam dat neer op vrijdagmiddag zitten balen omdat ik het weer vergeten was de rest van de week en dan nog met veel moeite een waardevolle mail eruit persen. Sinds ik al mijn newsletters voor de hele maand op één (vaste) dag schrijf, heb ik er nooit meer moeite mee gehad om het te onthouden. Experimenteer eens met momenten en dagen waarop je een bepaalde gewoonte wilt inbouwen en bekijk welk moment als het meest makkelijk aanvoelt.
Lukt het jou maar niet om iets te doen en betrap je jezelf erop dat “geen tijd” jouw excuus is? Vraag jezelf dan eens af waarom dat excuus belangrijker is dan het wél doen. Die waardevolle kennismail elke week, die kun jij ook gratis ontvangen. 😉 Ik deel elke zondag handige tips, tools en stappen om tijd te besparen in je bedrijf en efficiënter te werken. Schrijf je hieronder in!